Елитни инструктори обучават 136 деца да карат ски и сноуборд

Елитни инструктори от цял свят обучават 136 деца от Смолян, Чепеларе и село Павелско да карат ски и сноуборд. Инициативата е на Интерски ски училище и обхваща момичета и момчета от социално слаби семейства в региона, като целта е да продължи и през следващите няколко години“, съобщиха от „Пампорово“ АД.

До 23 март, когато свършва Интерски конгрес 2019, учениците ще работят с топ инструктори от 36-те държави, гостуващи в Пампорово. Заниманията са по два часа на ден, а преподавателите се сменят постоянно. След конгреса учениците ще продължат да карат ски благодарение на дарителската кампания за набиране на средства, която се провежда в момента.

В понеделник децата сложиха за пръв път чисто новата ски екипировка, осигурена от фирма „Атомик“ и се насладиха на снежните писти. Оборудването ще остане в ски училище „Пампорово“ и ще се използва за заниманията им до 2023 година.

„Обучението на деца от страната-домакин на конгресите на Интерски вече е традиция и е своеобразна отплата за шанса да се съберем на ново място“, каза Том Даниелсън от Швеция, който е един от координаторите на проекта „Интерски ски училище“.

„Целта е децата да се научат да карат и да се наслаждават на снежните спортове. Някои от тях вече имат опит, други взимат първи уроци, но всички напредват бързо. Повечето от тях не могат да си позволят да плащат за това. Затова работата ни е толкова важна. Радваме се, че можем да им помогнем да се включат в нещо, което иначе няма да имат възможност да преживеят“, каза още той.

С родопските деца инструкторите работят с усмивки и с удоволствие. За тях заниманията с децата са сред най-вълнуващите преживявания в България и са шанс да обменят ценен опит.