Владимир Уручев е „Евродепутат на годината“

Евродепутатът Владимир Уручев бе единственият българин, отличен снощи в тазгодишните награди на престижното брюкселско списание „Парламент“, съобщи пресслужбата на ГЕРБ/ЕНП в Европейския парламент, съобщи БТА.

Роденият в маданската махала Уручевци народен представител в ЕП получи наградата „Евродепутат на годината“ в категорията „Енергетика“.

Списанието раздаде наградите си за 15-и пореден път, като в церемонията участваха евродепутати, представители на институциите на ЕС и на големи бизнес предприятия.

Уручев беше единственият българин, номиниран тази година в която и да е категория.

Уручев, който има значителен принос в енергийното законодателство на ЕС, каза, че наградата го е изненадала. За тези 12 години, през които съм в Европейския парламент, за мен наистина винаги на първо място е била енергетиката, коментира той.

През този мандат почти напълно постигнахме, законодателно, енергиен съюз. Той тепърва трябва да се прилага от държавите членки, тепърва трябват инвестиции за свързаност между страните. Тази свързаност все още е слаба. Ядрената безопасност е нещо, по което има консенсус в ЕС, посочи евродепутатът.

Почти всички доклади, свързани с ядрената безопасност, по някакъв начин са минавали през мен, защото виждат в мен човек, който има международен опит в тази област и познава нещата от самата кухня. Бил съм оператор на ядрен реактор със съответното обучение и съответните реакции, отбеляза Уручев.

Facebook Comments