Двуседмична ваканция изкараха 70 деца в музея на Смолян

Двуседмична ваканция изкараха в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, 70 деца между 5 и 12 години. 

Ученическата школа беше насочена към създаване на устойчива публика на институцията сред най-малките. Тя е алтернатива за осмисляне на свободното време на децата от Смолян и близките селища, както и гостуващи в града.

Чрез различни образователни модули те откриваха нови възможности за образование и развлечение, за творческа комуникация между деца от различна възраст, предпочитания и интереси. 

Заниманията се провеждаха в експозиционни зали на музея – в автентична среда, сред музейните експонати, при отворено за останалите посетители музейно пространство.

Децата опознаваха постоянната експозиция и ценностите, изложени в музея. Слушаха разкази за растителния и животински свят в Родопите, за поминъци и занаяти, за тракийските племена, обитавали планината, за кукерските карнавални игри, за историята на ЕС, държавите, които членуват в него и отделни символи, характерни за тях.

Изработиха символи на държави-членки на ЕС чрез „плъстене“. Направиха от мъниста гривни, колиета и пръстени. Учиха се да плетат на две куки, което се оказа забавно за всички. Някои от тях не искаха да приключват в определеното време и продължиха работа в къщи. 

От глина и пластилин сътвориха древни съдове по образци в експозиционни зали, бръмбар–скарабей, бронзова римска лампа и фибула (безопасна игла), кукерски маски, образци на животни и растения от Родопите.

Школата не е единствена в Смолян, но е една от най-посещаваните, предизвикала интерес и много добър отзвук сред обществеността. 70-те деца твориха и се забавляваха от 3 до 14 юли. Освен от Смолян, в школата се включиха деца от Пловдив, София, Асеновград, Перник, Германия.

За финала й бе подредена изложба, представена пред родители, близки и приятели, дошли на закриването.

За трети път партньор в инициативата бе Европейският информационен център „Европа Директно“ – Смолян.

Facebook Comments