Почти до дъно източиха яз. „Цанков камък“, ще обрушават скат до него

Язовир „Цанков камък“ е източен почти до дъно. Снимки, на които се вижда, че водата в язовира е станала като поточе, се разпространяват и в социалната мрежа. Те са гарнирани с шокиращи коментари и предположения, че стената се е спукала, че има проблем с карстов извор и т. н.

Причината за източването му според запознати е планов оглед на съоръженията, които се намират под водата. Такива инспекции се правят на всеки пет години.

За най-новия язовир в територията на Смолянска област това е първа инспекция. Към края на август месец се очаква да завирят отново язовира на нивото, на което е бил досега.

„Цанков камък“ е построен през 2010 година. Той представлява язовир и ВЕЦ на реките Въча и Гашня. Част е от каскадата Доспат-Въча и е най-големият язовир, строен в България от средата на 80-те години. Хидровъзелът е собственост на Националната електрическа компания (НЕК).

НЕК преди дни е обявила обществена поръчка – „Омрежване на скат над технологичната площадка, язовирна стена „Цанков камък“, язовирен район „Въча“. Стойността на поръчката 125 000 лева без ДДС, а целта е да се обезопаси скатът над бетонната технологична площадка по левия бряг преди язовирната стена чрез омрежване на два близко разположени участъка. Общата им площ е 6515 квадратни метра.

Обхватът на поръчката включва обрушване на опасни разхлабени скални късове и земна маса по ската с очакван ориентировъчен общ обем 400 кубика, за създаване на подходяща основа на омрежването. Трябва да се извозят обрушените земни и скални маси до място на около 3 km от обекта, а също да се достави и монтира стоманена мрежа по ската със стоманени анкери и крепежни елементи в две зони.

Общият срок за изпълнение на строително-монтажните работи не трябва да надвишава 40 дни.

Facebook Comments