Евакуираха всички от общината в Смолян днес

В края на работния ден днес бяха евакуирани абсолютно всички от сградата на община Смолян. Работните си места трябваше да напуснат не само служителите, а и всички, които бяха в сградата – над 150 човека. 

Става въпрос не само за работещите в общината, а в данъчното, в пенсионното, в местни данъци и такси и всички останали, които имат помещения в сградата.

Причината за евакуацията в 16,30 часа бе учебна тревога за пожар. Половин час преди края на обичайното работно време по всички етажи прозвуча сигнал за тревога. Миг след това от общината започнаха да излизат на големи групи хора.

Минута по-късно пред северния изход се натрупа маса народ. В следващата минута вече на асфалта паркира противопожарен автомобил, от който слязоха няколко огнеборци. Служителите и техните клиенти мигом се разделиха, за да освободят пространство, заставайки от двете страни на пожарната. Униформените разгънаха маркучите и ги отведоха до входа на общината. 

Пред всички, които гледаха и с любопитство, и подмятайки си закачки за случващото се, застана главен инспектор Васил Вълчев – началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян. Той обясни каква е целта на проведеното занятие.

Гл. инспектор Вълчев

„Когато чуете този сигнал  в сградата, в която работите или в която и да е друга сграда, по най-бързия начин трябва да намерите изхода. Никога не изпадайте в паника. Бъдете спокойни и просто намерете най-близкия изход, за да напуснете безопасно пожара. Колегите направиха едно бойно разгръщане, една смесена линия и се свързаха с началник щаба г-н Николов (Момчил Николов – б.а.) и след като се убедиха, че няма блокирани хора, пристъпиха към пожарогасене“, обясни той.

„Днес направихме тренировка по учебна евакуация в сградата на община Смолян по план за гасене на пожар. Това, което видяхте, беше след подаден специфичен звуков сигнал как пребиваващите в сградата я напуснаха по най-бърз начин. Сформира се бързо щабът към общината. Началникът на щаба взе информация от всички ръководителите на групи по етажите дали има блокирани хора в сградата. В същото време беше подаден и сигнал на 112, след което дойде пожарната на място. Демонстрирахме бойно разгръщане за гасене на пожар“, каза след приключване на учебната тревога Вълчев. А направената демонстрация е за гасене на леснозапалими течности.

Той обясни, че на всеки етаж има отговорник, който следи точно колко хора има на етажа и ако стане такова събитие, ще трябва докладва на началник щаба. Началник-щабът дава тази информация на пожарникарите. И ако има блокирани хора в сградата, първо ще ги изведат на безопасно място, тогава ще пристъпят към гасене.

Главният инспектор каза също, че правят това обучение ежегодно, за да знаят работещите и пребиваващите в сградата, че когато чуят този специфичен сигнал, по най-бърз начин, без паника трябва да я напуснат.

Facebook Comments