Фирмата, която вози диализно болните, се оттегля от Смолян

Фирмата „Транспомед“ – Гоце Делчев, която от близо 11 години осъществява транспорт на хемодиализно болните – от дома им до болницата и обратно, се оттегля от Смолян. Собственикът й д-р Ангел Попов е депозирал предизвестие в МБАЛ – Смолян, за прекратяване на договора от началото на следващия месец.

„Желанието да прекратя договора е заради рязко променилите се условия като цени на горива. Освен това намаля рязко броят на диализно болните, тъй като на нас ни се заплаща на брой хемодиализа. Обичайно те бяха над 300-400, сега са под 300. В същото време излязоха нови пациенти, които трябва да бъдат транспортирани сами на много дълги дестинации, което качва от 4 000 до 6 000 километра месечно. В момента дори вече са трима пациентите, които трябва да се возят поотделно, което значи още 10 000 километра за този месец, още един шофьор да се назначи с още един автомобил. По наши изчисления излиза, че един километър ни се заплаща около 20 стотинки, което е съвсем неприемливо, а до края на този месец преките ни загуби ще надхвърлят 2 700 лева. Това са само загубите за гориво и заплати. Не говорим за никакви други разходи и никакви други загуби“, заяви д-р Попов.

Той каза, че в договора им с МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ имат клауза – да го прекратят по взаимно съгласие и да преминат на пряко договаряне, но това е само възможност, която зависи от волята на възложителя.

„Преди седмица разговаряхме с управителя на болницата д-р Даракчиев и финансовия директор. Към онзи момент нямаха още решение, но казаха, че ще ни уведомят допълнително. Иначе ние вече сме депозирали предложение с предизвестие за прекратяване на договора след 1-ви декември. Идва зимен сезон, идват много по-тежки условия. Аз още преди конкурса предложих да се въведе цена на километър, но това не се възприе. Все пак участвахме, при тези условия нямаше кой да се съгласи. Те също се притесняваха дали ще се явим на конкурса, но го направихме – в името на дългогодишното ни сътрудничество. 11 години вече изпълняваме тази услуга в Смолян. Аз самият обаче не очаквах, че толкова бързо ще се променят условията в наша вреда. От 80 стотинки газ в момента е 1,40 лв. на литър. Само там разликата е 80%, което нямаше как да бъде предвидено“, допълни д-р Попов.

За Пламък.бг д-р Марин Даракчиев – изпълнителен директор на областната болница, съобщи, че е обявена нова поръчка при променени условия.

„Новата поръчка е публикувана снощи. А ако няма кандидати, ще возим ние“, посочи д-р Даракчиев.