Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ГКПП „Рудозем-Ксанти“ е топ приоритет за областта ни през 2019-та  

За догодина наш основен ангажимент остава проектът за изграждане на ГКПП – Рудозем, заяви областният управител на Смолян Недялко Славов. Пред шефовете на всички регионални държавни институции днес той направи отчет за свършеното през годината и проблемите, които трябва да разреши.

„Както повелява традицията на днешния ден – Игнажден, поканихме добри хора в сградата на областната администрация, за да може цялата следваща година само добри хора с добри намерения да влизат при нас“, каза Славов в началото.

Той обясни, че за изграждането на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ процедурата е на етап оценка на постъпилите оферти за избор на строител и строителен надзор. Поръчката за строителство бе обжалвана още в самото й начало, но КЗК потвърди законосъобразното й обявяване, заложените критерии за оценка и допустимост.

В момента се изпълняват строително-монтажни работи в участъка между Рудозем и Средногорци, за обходния път на град Рудозем още не е избран изпълнител. Напролет започва рехабилитация на пътя от Смолян – Стойките – Широка лъка – Девин – Михалково – Кричим. Финансирането е осигурено от Оперативна програма „Региони в растеж“ и това е най-големият проект за инвестиции в пътната инфраструктура, посочи Славов. Той допълни, че е обявено проектирането на пътя между Рудозем и Смолян през връх Средногорец.

За проекта, свързан с разширение на пътя Смолян – Асеновград с частична трета лента, РИОСВ в Смолян издаде решение в петък, че не е необходимо да се прави оценка за въздействието върху околната среда, тъй като участъците, които ще се уширяват, не попадат в защитени територии.

„Даден беше старт на обществените поръчки за т. нар. втори воден цикъл на Смолян, но за отбелязване са многото инвестиции както на самото водно дружество във всички общини за подобряване на водопроводната мрежа, но проекти за инвестиции във ВиК- инфраструктурата са одобрени на общините от нашата област, които ще се изпълняват догодина“, посочи Недялко Славов.

Той похвали работата на полицията, защото област Смолян продължава да е най-сигурният район в страната – с най-висока разкриваемост и най-ниска престъпност. Другите две гордости на областта са постиженията в образованието – заради най-високите резултати на учениците в матурите и външното оценяване, и в социалната сфера – заради това, че социалните институциите се дават за пример на национално ниво.

Славов изтъкна, че след преобразуването на 101-ви Алпийски батальон в полк численият му състав е увеличен със 150 души.

Нерешен проблем си остава срутището по пътя между Смолян и Мадан. Според Славов още в самото начало са били взети най-правилните решения. „Аз обаче ще бъда спокоен, когато завършат дейностите по трайното укрепване на срутището и настоявам за това“, подчерта той.

Другото предизвикателство пред областната управа по думите на Славов са провеждането на предстоящите два избора – местни и европейски, за които областната управа има преки ангажименти.

Facebook Comments