Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Успешна 2018-та година отчете кметът на Смолян Николай Мелемов

2018-та година за община Смолян е успешна, защото изпълнихме задачите, които сме си поставили, заяви кметът Николай Мелемов пред журналисти днес. В брифинга участваха тримата му заместника и секретарят на общината.

Той посочи, че са довършени част от проектите по ОП „Региони в растеж“, за които общината е спечелила 21 млн. лв. бюджет. Има и преходни обекти, които ще се изпълняват догодина.

„Най много се гордея с това, че както винаги приоритет са ни били детските градини и училищата. В момента ще бъде оборудвана Детска градина „Буратино“ и през януари тя ще заработи. На Седмо и Шесто училище спортните площадки са реновирани, в Райково спортната зала върви по план. Догодина ще бъде довършена и открита. В Смилян сменихме дограмата на детската градина. Наблягам на това, защото преди малко в общината дойдоха коледари. Усмихнатите деца са най-голямото богатство на една община, на нас – хората. Полагаме всички усилия в училищата и детските градини да има добра среда – европейска, да има атмосфера. Всички деца са важни – и в селата, и в града. Стараем се и културните мероприятия за децата и младежите да бъдат на ниво, защото още от ранна детска възраст се възпитава чувство за естетика, за отношение. Радвам се, че в община Смолян всички училища и детски градини са в добро състояние. Учебните процеси навсякъде са на ниво“, подчерта Мелемов.

Зместничката му по финансовите въпроси Венера Аръчкова съобщи,че продължават да поддържат финансова дисциплина в управлението на публичните средства и  че не допускат просрочени задължения. Само един от критериите, наблюдавани от Министерство на финансите, продължава да е проблемен – поетите ангажименти по договори. Всички останали са в норма. А поетите ангажименти са твърде високи от дълги години, ръководството на общината ги топи на всяко тримесечие.

Аръчкова заяви, че по облигационния кредит остатъчна към края на годината е сумата от 8,3 млн. лв., като вноските редовно се погасяват. Към ПУДООС общината дължи 1,9 млн. лева, чийто падеж е 2021 г., а по фонд „ФЛАГ“ кредитите са текущи и няма забава при плащането им, както и санкции, допълни тя.

По думите й събираемостта на местни данъци и такси е между 78 и 94%. По отношение на данък МПС събираемостта е над 100%, тъй като хората погасявали и стари плащания. Тя обясни, че събираемостта е много висока, защото данъкът е обвързан със задължителните прегледи на колите. При заложени 3,1 млн. лв. от такса за битови отпадъци, в общината са събрани 2 920 000 лв.

150 разрешения за строеж на физически и юридически лица е издала местната администрация през годината. Голям интерес има към преместваемите обекти, за каквито са издадени 30 разрешителни, съобщи зам.-кметът по строителството инж. Марияна Цекова.

Тя информира, че проектът за Общ устройствен план на община Смолян е в много напреднала фаза. Проведено е обществено обсъждане за него в началото на месец октомври, а на 5 декември е била съгласувана екологичната му оценка.

Информацията от Марин Захариев – зам.-кмет по европейските проекти, е, че предстои да се изградят нови социални жилища за 35 семейства. Сградата ще е до бившия Тубдиспансер.

„Смолян е от малкото градове, в които няма бездомници. Реагираме много бързо и всички, които са потърсили помощ, са я получили“, допълни Захариев.

Вчера община Смолян е подписала договор за изграждане на Дневен център за възрастни хора с деменция и за възрастни хора за отглеждане през деня.

Секретарят на общината Момчил Николов поясни, че в сградата на бившия Тубдиспансер ще се изгради комплексен център за възрастни хора. Болните хора ще бъдат предавани в центъра, а техните близки, които сега се грижат за тях, ще могат да се върнат на работа. Вечер отново ще си ги прибират вкъщи.

На домовете за възрастни хора с психични проблеми в Петково и Ровина били направени три проверки: от Хелзинкския комитет, от Омбудсмана и от Агенция „Социално подпомагане“. Констатирани били дребни дефекти в мазилката и липса на една рампа в Петково за хора с увреждания. Недостатъците били веднага отстранени.
„Общо взето становището е, че това са най-добрите домове в страната“, заяви Николов.

Приключва и подготовката на планетариума за проект на стойност около 3 млн. лева. 12 жилищни блока са одобрени за саниране и започва енергийното им обследване.

От общината смятат да кандидатстват по ОП „Региони в растеж“ за културна и историческа инфраструктура. Разработва се проект за Згуровския конак в Широка лъка.

Пред Американското посолство е подаден проект за музей на открито. Инициативата за него е на историка Никола Дамянов.

„Обектът е държавна собственост, но ние сме готови да работим с Министерството на културата заедно, за да го разкрием. Досега сме нямали възможност за неговата реализация. Процедурата е на два етапа. Ние сме подали концепция и ако бъде одобрена, ще подадем инвестиционен проект“, обясни Захариев.

За подобряване качеството на атмосферния въздух община Смолян е включена за финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ със сума от 9,6 млн. лева. Около 3 000 домакинства ще могат да получат възможност да сменят горивната база – от твърдо гориво да преминат на отопление чрез електричество, газ или пелети.

Facebook Comments