Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Готвачите в Смолянско се сдружават, хотелиери искат имената им в сайт

Да се създаде регистър на готвачите в Смолянскко поискаха хотелиери и ресторантьори по време на учредяването на регионален клуб към Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ). В момента тази професия е една от най-търсените в туристическия бранш.

Учредителната среща се състоя в хотел „Снежанка“ на Пампорово днес. Представителите на клуба са главният готвач на хотела Димитър Паскалев и колегата му Лазар Дърмонев.

Мисията на БАПГ представи Светозар Георгиев, който е в асоциацията от създаването й през 2004 година до днес.

„Ние сме един сплотен колектив от много колеги, които си помагаме, споделяме информация, ходим на обучения. При нас идват много известни готвачи, за последно преди две седмици в „Гастрономикс и Сихре“ дойдоха колеги от ресторанти в Испания с две звезди „Мишелин“, които са в топ 50 в цял свят. БАПГ са хора с еднаква мисъл, с еднаква идея и еднаква структура, които искат да бъдат по-добри и да се борят за това. Ние сме дружество, в което си помагаме. Не сме юридически лица, а готвачи, които обичаме да готвим и да се забавляваме. Този клуб ще ви донесе сплотяване, а като сме заедно, сме силни. Както видяхме, бензинът поевтиня, нали!?“, обясни Георгиев.

Като цяло Асоциацията има за цел да обедини съмишленици на професионална и приятелска основа, да издигне отношенията общество-готвачи на по-високо ниво, да окаже ценна помощ в отношенията с партньори, организации, клиенти и колеги в България и чужбина. Георгиев обясни, че българската организация е член на WACS – Световната асоциация на готварските общества, основана през 1928 г. в Сорбоната, Париж.

Паскалев посочи, че след учредяването на клуба в Смолян ще се провеждат кулинарни форуми и състезания, в това число използвайки регионални продукти и рецепти. Ще се провеждат много сериозни обучения.

„На мен като главен готвач на „Снежанка“ най-много ми е липсвала информация. Има в интернет и в телевизионни предавания, но друго е когато имаш връзка с професионалисти отвътре в кухнята“, посочи той.

На форума присъства олимпийската и европейска  шампионка по биатлон Екатерина Дафовска. Тя поздрави участниците в инициативата и заяви, че това професионално обединение ще помогне както на самите готвачи, така на хотелиерите и ресторантьорите  в района. Дафовска има хотел в Пампорово, построен върху един декар земя, подарен й от община Чепеларе след поредицата спортни завоевания.

Нейни колеги настояха в сайта на асоцияцията или в отделен сайт да се създаде регистър на готвачите в родопския край, за да им е по-лесно да ги намират, защото срещат затруднения.

По време на събранието стана ясно, че учредителите имат подкрепата на община Смолян и на училището по туризъм в областния град.

„Младите са бъдещето и ние трябва да ги обучаваме. Ние в София полагаме изключително много грижи за тях. За съжаление обаче те искат да тръгнат от високото – да работят с пинсети, да правят точки и да са гурме-готвачи, а истината е, че трябва да правят първо мусака, супа топчета и лапад, за да стигнат до гурме. Аз лично имам огромното желание да направя вашата родопската кухня по-гурме, да ви презентирам как един пататник може да изглежда изключително и човек да каже: „Уау“, каза Светозар Георгиев.

Facebook Comments