Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Покрив на хале смазал хеликоптера на смолянчанин преди първия му полет

Смолянчанин си купил хеликоптер преди 10 години. Две години отнело на Димитър Петканов да осигури доставката до Смолян. Докарал го посред зима, наел хале в кв. Райково, прибрал го вътре. Но седмица по-късно паднал тежък сняг, покривът се срутил върху машината, която е втора употреба, но без нито един летателен час, и го унищожил напълно.

Окръжният съд в Смолян преди дни излезе с решение, че собственикът на халето дължи обезщетение на  да обезщети  Петканов с 48 203 лв.

На 2 октомври 2010 г. собственикът на печатница „Принта Ком“ спечелил търг в online-аукцион в платформата e-bay хеликоптер с марката „Rotorway exec 145“ за 7700 щатски долара и депозит 1000 щ. д. Закупил и комплект хеликоптерни части, които заедно с доставката в рамките на САЩ възлизат на общо 8 200 долара.

Изпращачът е от Медфорд, Орегон (САЩ). Общата стойност на комплекта хеликоптер и части до България е 191 503 лв., сочи експертизата.

На 6 февруари 2012 г. Петканов сключва договор с фирмата „Полирес“ ООД за наем на хале. На 13 февруари в Смолян пада тежък, мокър сняг. Основите на недобре укрепената сграда поддават, целият покрив се срутва върху тъкмо докараната машина и я разрушава напълно.

Започва наказателно производство срещу неизвестен извършител, което на 10 юли 2013 г. бива прекратено от районния прокурор поради липса на престъплението с аргумент, че срутването на покривната конструкция е причинено от тежестта на снежната покривка, която била 85 см.

Впоследствие Петканов завежда дело срещу „Полирес“ за дължимо обезщетение.

Поредицата експертизи в хода на делото доказват, че причините за събарянето са комплексни, най-общо е заради подкопаване /слягане/ на основите на сградата през годините на нейната експлоатация.

„Вследствие на обилните валежи земната основа над колоната на втори ред към реката се разрушавала, което от своя страна водело до хлътване на бетоновия фундамент под тази колона, която се накланяла силно към реката. Използвани са болтове с по-малък диаметър от необходимия за връзката колона-ферма и липса на пространствено укрепване на сградата“, сочат резултатите от експертизата.

Според съда възражението на фирмата-наемодател, че е налице непреодолима сила е неоснователно.

„Вредата е резултат от съчетаното действие на свойствата на наетата вещ и природните фактори, които не могат да се приемат за непредвидим и непредотвратим фактор. Това е така, защото количеството паднал сняг, макар да е значително, при наличието на противоветрови напречни връзки и снегозадържащи прегради би елиминирало риска от пропадане на покривната конструкция. Отделно от това, укрепването на бетонната основа поради близостта й с речно корито би елиминирала опасността от овлажняване и слягане на земната основа под бетонния фундамент, което да компрометира здравината на металната конструкция. Тази отговорност е на собственика-наемодател и тя не може да се прехвърля на наемателя, който и при най-голямо внимание при приемане на наетата вещ не би могъл да предвиди риска от погиването й. Още по-малко може на наемателя да се вменява задължението да почиства сняг върху покривна конструкция на 7,50м. над земята при неукрепена конструкция. Равностойността на вредата за ищеца от 48 203 лв. е безспорно установена от авто-оценъчните експертизи, които не са оспорени“, се сочи в решението.

Това са аргументите, с които „Полирес“ ООД е осъдена да плати на Петканов обезщетение за имуществени вреди в размер на 48 203 лв. и 6520 лв. разноски по делото. Като решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

Facebook Comments