Гвардейците на президента връчиха знаме на ученически отряд в Смолян

Днес гвардейците на президента Румен Радев връчиха знаме на Третия ученически гвардейски отряд в Смолян. Церемонията се състоя на площад „Свобода“ в областния град в присъствието на стотици граждани.

Тя бе изпълнена с вълнуващи моменти. От коленичилия младеж, който целува бойното знаме преди да го вдигне до развълнувания глас, с който изрече клетвата, че ще го пази чисто и неопетнено. През забиването на пирони в дръжката на знамето от управляващи и военни до изпълнението на българския химн от двама изключителни тенори. През изпълнението на „Моя страна, моя България“ от четирима виртуози с представителния гвардейски духов оркестър до тържественото пренасяне на българския трикольор и знамето на Европейския съюз.
От първия поздрав, отправен към младите гвардейци и похвалата от  бригаден генерал Илко Йорданов – командир на Националната гвардейска част, до първия им марш пред техните роднини и съграждани.

Гвардейският отряд  – който е трети в цяла България, е към Езиковата гимназия „Иван Вазов“ – Смолян. 

„Денят е изключително специален, защото днес освещаваме знамето на Третия ученически гвардейски отряд в България. Днес нашите млади гвардейци ще получат знамето си, което трябва да пазят и защитават. Днес младежите на град Смолян ще намерят още една причина да учат повече, да бъдат достойни и честни хора, да останат в града и родината си. Днес е ден на гордост, ден на патриотично вдъхновение и на почит към историята“, заяви директорът на средното училище Надежда Горанова. 

Тя пожела на младите гвардейци да спечелят най-важната битка в живота си – да бъдат добри, честни и достойни хора. Където и да отидат по света, да обичат родината си, да пазят корените си и винаги да помнят обещанието, което дадоха днес.

„Младите хора на една нация са най-голямото богатство. Затова за всички нас е много важно да растете в среда, която възпитава патриотизъм  и всички ние да сме горди, че сме потомци на древен и славен народ. Аз съм убеден, че вие ще запазите знамето чисто и неопетнено“, подчерта кметът Николай Мелемов. Той отдаде уважение към делата на младежите от името на цялата смолянска общественост и заяви, че винаги могат разчитат на подкрепа. 

Президентът Румен Радев, под чийто патронаж бе проведеното събитие, приветства инициативата чрез своя съветник по отбраната.

Той поздрави всички родолюбиви българи, които са приели за своя мисия да съхраняват нашата историческа памет като предават на новите поколения нравствените ценности, добродетели и любовта към българските традиции.

Президентът благодари на децата, че с ентусиазъм и желание се включват в тази прекрасна инициатива, „защото това е ясен знак, че милеете за родината, обичате своя роден град и почитате нашите изконни традиции“. 

Пожела им да бъдат добри хора, никога да не губят вяра в себе си и в придобитите знания и умения.

„Бъдете горди пазители и продължители на делото на нашите предци и помнете колко е важно всички заедно да подклаждаме възхищение от националните постижения и привързаност към родната земя, език и традиции“, бе съветът на президента.

Facebook Comments