Има ли натиск над избиратели в Смолянско – всички гледни точки

Окръжният прокурор Недко Симов: До този момент няма постъпил сигнал за натиск над избиратели в Смолянско
Недко Симов – окръжен прокурор

До този момент няма постъпил никакъв сигнал във връзка с публикациите, които излязоха в медиите днес, че в региона на област Смолян имало безпрецедентен натиск. Ние не сме получавали нищо конкретно като сигнал. Единственият сигнал, който ние сме получили, в Районна прокуратура – Смолян, във връзка с изборите за народни представители на 11-ти юли тази година, е отработен и има постановен отказ. Той е отпреди повече от седмица. Това заяви окръжният прокурор на Смолян Недко Симов по повод изявлението на вътрешния министър Бойко Рашков от днес, че в Смолянско се оказва безпрецедентен натиск върху избиратели, а информацията му е докладвана от областния управител Стефан Сабрутев. 

По думите на Симов други случаи или сигнали за нарушения или данни за престъпления, свързани с нарушаване политическите права на гражданите, към този момент не са регистриран в Районна прокуратура – Смолян, във всичките териториални поделения и в Окръжна прокуратура – Смолян.

„Ако има някакъв сигнал, ако някой ни сезира с нещо, което е възможно да бъде проверено – тоест, да има някакви данни, от които ние да тръгнем да проверяваме, веднага ще реагираме. Но четейки всичките изявления днес в медиите, аз не виждам нещо, по което можем да се самосезираме така, че да тръгнем да правим проверка. Просто не виждам какво можем да проверим по това изявление. Включително от областния управител нямаме нищо подадено. Ако постъпи сигнал, който да ни даде възможност за проверка, разбира се, веднага ще реагираме и ще извършим проверка съобразно указанията на Главния прокурор, което означава, че в рамките на 48 часа максимум ще съберем информация за казуса и ще се произнесем в срок“, подчерта Симов.

Николай Шехов при встъпването му в длъжност председател на РИК – Смолян (вляво) и служебният областен управител Стефан Сабрутев
Председателят на Районната избирателна комисия в Смолян Николай Шехов каза, че не разполагат с подобна информация, с подобни сигнали и не може да коментира думите на министър Рашков.

„След като той е излязъл с такава заявка, органите на Министерството на вътрешните работи предполагам са съдържатели на такава информация, с която ние не разполагаме. Жалби имаме по отношение на решения на РИК, но конкретно по отношение на обстоятелствата, които споделя г-н Рашков, нямаме подобна информация. Към вчерашна дата мога да ви гарантирам. Днес просто не съм в комисията, не мога да ви посоча какви документи са постъпили, но сутринта се чух с колегите, които са дежурни, поне нищо до мен не е сведено по отношение на подобен тип информация или сигнали“ – това заяви още Шехов.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков

Припомняме още от думите на Рашков, който по време на правителствено заседание каза: „Ако някой отиде в горското стопанство например, да си купи дърва за огрев, друг отиде да ползва подобни услуги – всичко се използва за натиск. Това е позорно явление поне според моята оценка“.

Потърсен за коментар директорът на ОДМВР в Смолян ст. комисар Николай Димов отговори, че по всички въпроси, касаещи престъпления против политическите права на гражданите, изявление дава единствено прокуратурата.  

БЛИЦ

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев: Подал съм сигнали в службите, не в полицията, не в прокуратурата, не и в РИК

Г-н Сабрутев, днес министър Рашков ви цитира, че е оказван безпрецедентен натиск на избиратели в Смолян. Откъде са тези сигнали?

Аз много подробности не мога да дам, тъй като текат проверки, но мога да кажа, че са от различно естество – както за неправомерна агитация от държавни служители, които агитират за определеня политическа сила, така и за заплахи, че при идване на власт на определена политическа сила няма да могат да си купуват дърва хората, тъй като няма да им бъде позволено. Имам и други такива, за които подробности не мога да дам откъде точно са получени и как, по обясними причини.

Какво става с тези сигнали, защото в РИК и в Окръжна прокуратура до този момент няма?

Ние ги проверяваме в службите, в които към момента има постъпили сигнали – тоест, те не са постъпили в РИК, не са постъпили и пред прокуратурата. Извършва се проверка в момента по тях.

Тоест, в полицията са?

Не и в полицията точно. Там, където трябва, съм ги отнесъл на този етап.

Къде сте ги отнесли, къде сте са подадени тези сигнали?

Подал съм ги там, където трябва, където съм бил днес. Къде съм бил днес, вие сами знаете, всички журналисти знаят.