Испанският „Валенсия“ и „Палас“ в Рудозем 4 години ще обучават звезди  

В следващите четири години испанският футболен гранд „Валенсия“ заедно с една от най-големите компании за обучение по футбол в Европа и Америка Global Premier Soccer ще си партнират с футболния клуб „Палас“ – Рудозем, за обучение на млади звезди.

Днес в Рудозем бе даден официален старт на новото сътрудничество. В тренировките се включват 70 деца. С тях ще работят както треньори от Рудозем, така и величия от световно ниво. За най-добрите ще осигурят стипендии.

Ръководителите на програмата дадоха брифинг пред медиите днес с участието Андонис Влакус – представител на Global Premier Soccer – „Валенсия“ за Югоизточна Европа, координатора на треньорите на „Валенсия“ за Южна и Централна Европа Марио Бонич, президента на „Палас“ Хайри Шерифов и кмета на Рудозем Румен Пехливанов. 

По думите на Андонис Влакус „Валенсия“ и „Палас“ ще станат като едно семейство в Рудозем.

Той обясни, че футболната школа за родителите е сякаш пращат децата си на училище.По негово мнение това е второто най-важно нещо в техния живот – на първо място винаги е училището.

„А в заниманията „after school“ (след училище – б.а.) ние им даваме много важни уроци – как да работят заедно, как да се социализират, как да бъдат отговорни за грешките. Ако се направи някаква грешка, да сте наясно, че това ще повлияе на целия отбор. Ако се направи нещо добро, ще е добро за целия отбор. И също както в училище това е място, където децата могат да бъдат много креативни. Главният принцип е следният – ние можем да направим така, че едно шестгодишно дете наистина да стигне до „Валенсия“. И дори да не е „Валенсия“, най-важното за нас е да помогнем на децата да постигнат своите мечти“, подчерта Андонис Влакус.

„Това дава нови възможности за нашите деца и е една огромна крачка в развитието на клуба. Този договор, който подписахме за четири години, ще даде възможност за развитие на младите таланти, не само от Рудозем, а и от региона. В проекта могат да участват деца от Смолян, Кърджали и т.н., единственото изискване е да са членове на нашия клуб. Таксата ни е една от най-ниските в страната – 25 лева“, каза Шерифов. Той не изключи възможността в най-скоро време да сесъздадат футболни групи на „Палас“ и в други градове, но в началото ще привличат деца в Рудозем.

Валкус обясни, че след 16-годишна възраст децата може да отидат в три академии на „Валенсия“. В същото време да тренират на най-високо ниво и да бъдат забелязани от европейски клубове.

Кметът на Рудозем увери представителите на „Валенсия“, че този проект ще бъде подкрепен с всичко възможно от местната управа и се надява от„Палас“ да излязат в световни футболни звезди. „Подкрепяме спорта, грижим се за базите на територията на общината, като те съответно се използват от клубовете напълно безвъзмездно“, посочи Пехливанов.