Изложба „По пътя на българските градинари“ представя музеят в Смолян

На 14 март (вторник) 2017 г., от 16.00 часа в залите на Регионален исторически музей „Стою Шишков“, със съдействието на община Смолян се открива гостуващата изложба „По пътя на българските градинари“. Тя е дело на Изследователски институт на българите в Унгария и Унгарски културен институт при посолството на Унгария. Създадена е по повод 100-годишнината на Дружеството на българите в Унгария, с подкрепата на Българското републиканско самоуправление в Унгария през 2014 г. Оттогава досега е представена на повече от 10 места в България.  Гостуването в Смолян е посветено на 15 март – Националният празник на Унгария.

Автор на изложбата е директорът на Изследователския институт на българите в Унгария Моника Тютюнкова, която е и един от инициаторите на проекта за създаването на тематичния културен маршрут „По пътя на българските градинари”, наследница на българска градинарка фамилия.

Творбите представят традиционното българско градинарство в Унгария.

В началото на ХХ век в квартал Зугло на Будапеща българското градинарство процъфтява.

Първоначално българските градинари пристигат в Австро-Унгария организирани в т.нар. градинарски тайфи, в края на XIX и началото на XX век. Втората фаза на заселване на градинарите в Унгария е в периода между двете световни войни. Най-много градинари пристигат от региона на Велико Търново, от селата Поликраище и Драганово и от град Горна Оряховица.

Важен елемент в българското градинарство е организацията на работата и напояването. Тази т.нар. българска школа в градинарството запазва своето влияние и до днес, особено в област Сентеш и около столицата. Потомците на някогашните градинари държат на своята идентичност, пазят корените си – езика, традициите, танците и обичаите.

Facebook Comments