Кафе от два века и от два континента се срещнаха в Златоград

Кафе от два века и от два континента се срещнаха в Златоград днес. Гостите, дошли в Стария град от близо и далеч, се насладиха на ароматната напитка. В Златоград за нея казват, че е „и за бално, и за драго“.

Светльо Башев демонстрира майсторство в приготвянето на въртяно кафе на пясък.

Горе, на кадъра над Светльо Башев, е баш кафеджията от Златоград –
Кардашлъка

Баш майсторът на този занаят е Асен Кардашлъков. Той го пренесъл от Сирия, Азия преди близо сто години.

Като млад Кардашлъка ходил на поклонение в Светите места. На връщане през Сирия опитал превъзходно кафе. И „поостанал“ там 2-3 години. Когато се върнал в родното място, отворил кафене – „Кардашлъковото кафене“. Сам си избирал кафето, сам го пекъл, мелил го и го варил за удоволствие на посетителите.

Дървата трябвало да се разгорят, докато станат на пепел. После слагал върху жаравата пепел и заравял вътре – джезвето. В него сипвал вода, една лъжичка кафе, малко ръж и една лъжичка захар. През комунизма бил единственият собственик на частно заведение. Починал на 67-годишна възраст през 1978 г.

Сега неговата рецепта за кафе в джезве на горещ пясък, въртяно на табла, е превърната в атракция.

„От почти 20 години аз това работя – правя кафе. Моята рецепта е с четири вида кафе плюс малко ръж и малко захар“, разказва Башев.

„Най-важното е, споделя той, кафето да е много ситно смляно, а пясъкът да е горещ, за да се вари едновременно отвсякъде, а не само отдолу“.

Сега той вари ароматната напитка в специално съоръжение, което е преносимо. Под пясъка има електрически котлон, а не въглени.

Със съпругата и дъщеря му едновременно завъртяха три табли с кафе, без да падне на земята и капка от драгоценната течност. 

„Стария майстор Кардашлъка не го познавам, но негови роднини са ми обяснявали как го е правил. Като малък съм ходил в кафенето и съм гледал, харесваше ми и аз започнах да опитвам. Е, не съм чак такъв добър майстор като него“, скромен е Светльо Башев.

Откак е сложено началото й, традицията да се прави кафе на пясък в Златоград въобще не е прекъсвана в годините. Имало е време, когато по този начин се е варило по-рядко, но през последните години стана доста популярно и гостите като дойдат в Стария град, него се поръчват. И все по-интересно и все по-известно става въртяното кафе на пясък с времето.

На няколко метра до него пък трима младежи демонстрираха как се рисува върху италианско кафе – „Лате арт“.

„Изкуството е пренесено от Италия. Италианците са страстни любители на кафето. Но за тях приготвянето му е наистина изкуство. Искат то да доставя максимално удоволствие на човека. Държат не само на аромата, но и на красотата му. Затова творят върху него преди да го сервират“, разказва баристът Николай Иванов.   

Той от шест години е в „Бианчи“, къдео е обучен. „Всичко е фантазия. Правиш кафето и каквото идея ти дойде, я реализираш. Рисунките може да бъдат безброй, зависи от фантазията на човек. В къщи също можем да рисуваме кафето, но машинката задължително трябва да има пара за млякото,  за да направиш пяна. Обучението е доста време, но зависи от човека, от неговото желание, умение и фантазия“, споделя Николай.

Той предостави възможност на всеки желаещ да си направи рисунка върху кафето. Десетки деца, млади и възрастни пробваха с неумели пръсти да сътворят някаква „картинка“ с професионални инструменти.

„Наистина е въпрос на желание и фантазия,- казва младият барист, – ако човек реши да рисува в къщи, става и с клечка за зъби“.

Facebook Comments