Кетъринг или готвачи – от 1 февруари училищата в Смолян сами решават

От началото на февруари училищата ще организират храненето на учениците, като те ще субсидират част от купона, заяви на среща с родители кметът на Смолян Николай Мелемов.

Дали ще се назначават готвачи, или храната ще се доставя чрез кетъринг – това ще решат директорите заедно с обществените съвети към даденото училище.

„Ние ще вкараме предложение предприятието „Ученическо и столово хранене“ да се обяви в ликвидация и да бъде закрито“, заяви още градоначалникът.

Повод за срещата стана пост на Димитър Стояновски – баща на второкласник, във фейсбук. Той остро възнегодува срещу повишената цена на храната в училищните столове.

В писмо до кмета на Смолян Николай Мелемов той написа, че не приема „храната на нашите деца да се увеличи на цени, с които възрастен човек може да се нахрани в заведение за обществено хранене“.

Стояновски оспорва и грамажа на порциите, както и това, че храната невинаги е топла. Той твърди, че грамажът си остава същият, само цените се вдигат.

Този негов пост стана причина за две поредни срещи в общината. Първата – с директорите на училища, в края на миналата седмица. И втората – с родителите, днес. В нея участваха председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова, началникът на Регионалното управление на образованието Мария Семерджиева и управителят на „Ученическо и столово хранене“ Григор Павлов.

Родители твърдят, че новите цени в ученическите столове са с 10% по-високи отколкото в заведенията за обществено хранене.

Още в началото Стояновски се обърна към Мелемов с въпроса: „Какво наложи повишение с около 15 процента на храната?“

Той отговори, че причина за това са натрупаните задължения на общинската фирма „Ученическо и столово хранене“. Посочи, че дълговете започнали да се натрупват от 2018 г. насам с увеличението на минималната работна заплата, а в дружеството работят 29 души.

„Предприятието е натрупало е загуби и ако не се вземат мерки, в края на 2020 г. задълженията ще скочат двойно и тройно“, посочи Мелемов.  Той е убеден, че увеличението на цената на купона не е мярка, която ще реши проблема.

Уточни, че не той управлява дружеството, а Общинския съвет.  Родители отбелязаха, че местният парламент не е обсъждал поскъпването на ученическата храна.

„Лично ходих в стола, снимах порции, възмутена съм отвсякъде. На нищо не отговаря – нито на качество, нито на грамаж“, възнегодува присъстваща на срещата майка. Според възрастен мъж всички училища да си имат столове и да си готвят самостоятелно е най-добре.

Темата е била обсъждана и на срещата с директорите. Те били съгласни да се заемат с храненето, като средно 60 стотинки е възможността им да субсидират един купон.

Според Стояновски контролът от родителите ще е по-лесен, ако всяко училище отговаря самостоятелно.

Шефката на РУО в Смолян Мария Семерджиева обясни, че родителите пак ще си плащат, но храната ще е субсидирана. „Около 60 стотинки могат да плащат на ден в училищата.  По-големите училища имат по-голям бюджет“, посочи тя.

„Ако училищата не субсидират храненето, няма как цената да се държи надолу. Парите никога не стигат, но те разбират проблема и всички са съгласни да търсят и намерят начин“, добави Мелемов.

Попитани дали това решение ги удовлетворява, родители отговориха положително.

„Общината е отворена. Винаги, когато имате проблем, може да го поставите. Децата са ни приоритет и винаги ще реагираме“, подчерта Мелемов в края на срещата.

Facebook Comments