Кмет от Смолянско издава и зевзешки заповеди

Три зевзешки заповеди е издал кмет на смолянско село. И трите са предшествани от действителни провокации.

„Бръсна се една сутрин“, разказва кметът, – къщата ми е с изглед надолу и цялата улица я гледам. Часът е 7 без 15. Една Стефка имаме – фина дама. Върви, лапнала един морков, и щрък-щрък по улицата, слиза по сокака. И аз както се бръсна, чат с ножчето, порязях се. И викам: „Аз ще ти кажа на тебе!“. Бръсна се и отивам в заведението синьо-зелен. Викам: „Стефке, от днес издавам заповед – ако те видя отсега нататък, млада и хубава, да ядеш морков, банан или краставица на обществено място, налагам ти глоба. Като си ядеш морков, изяш си го у вас, какво правиш на пътя?“

Друга една, Надка, комшийка на същия кмет. Тя била едричка, „с дупе като мяхово сирене“. Имала равна градина към пътя и тя копаела там. И една кола, минавайки покрай нея, се удря, та счупва зелените контейнери. Кметът й се сопнал: „Надке, следващия път шофьорът ще скочи в реката заради теб. Ще си копаеш с дупето нагоре, не към шосето! И друго, прашките ще ги проскаш зад ризите! Значи – отпред  слагаш потници и ризи, отзад – дантели и каквото имаш друго. Иначе актове първо, и второ, изнасяш се от село“. Жената била от другаде.

Третата заповед отново е провокирана от действителността.

„Срещам една от село, с хубави големи гърди. Исус, завалията, са го разпънали на кръст. И тя го мушнала между нянките и цял ден го размята. И й викам: „Сега това какво е!? Ти акъл имаш ли!? Скръпяваш (скъсяваш) синджира и Христос да дойде малко по-нагоре! Иначе ще те глобявам“.

„Добре, кмете“ – такъв бил отговорът на трите жени, придружен с кръшен смях.

Facebook Comments