Проф. Овчаров по дирите на Патриарх Евтимий със средства от златоградчани

След 24-ти май екип на проф. Николай Овчаров започва разкопки на църква от 13-14 век. Тя е на границата между Смолянска и Кърджалийска област, на 8-9 км от Добромирци.

„Тази църква щяхме да я копаем още миналата година, но се развалиха нещата, не можахме да намерим финансиране, докато сега вече именно със средства на златоградчани ще я разчистим. Тя е копана преди 50 години, но оттогава насам е напълно обрасла. Сега ще я разчистим. Доколкото се вижда, има около 2 метра запазеност на зидовете“, казва проф. Овчаров.

Но какво е интересното за тази църква и този район – Добромирци и Бенковски!?

„През 30-те години на миналия век при строежа на джамия в една от махалите излиза гроб на християнски епископ, със златни дрехи, с митра на главата. И това се свързва вече с легендата за Патриарх Евтимий, който е заточен в някакви метоси към Бачковския манастир, които са били в този район. Тоест, така да се каже сме по дирите евентуално на Патриарх Евтимий. Това са последните места, на които е живял. Не казвам, че сме открили Патриарх Евтимий, във всеки случай имаме данни, които може да започнем едно такова търсене“, заяви проф. Овчаров.

Вчера в Златоград той бе облечен точно като Дельо войвода. С пъхнат в дисагите револвер и интересен кинжал, с тамплиерски символ на дръжката му.

За празника на Златоград казва, че продължава годината на Дельо войвода, след откриването на музея на хайдутството. „Тази хубава традиция, която започнахме преди 4 години, вече се развива. А разкопките край Добромирци е третото мероприятие – част от няколкото събития, посветени на 240-годишнината от раждането на местния закрилник.

Facebook Comments