Само един златоградчанин се яви на гайдарското надсвирване

Само един златоградчанин се яви днес на гайдарското надсвирване. Смелчагата е Емануил Пунев.

Един от малките, класиран на първо място – Димитър Дърмонев от Смолян.

„Съставът ни е млад още, на година и половина. Нямат куража да се явят индивидуално. Поканени бяха гайдари от цялата Смолянска област, от Асеновград, София, Варна“, казват от администрацията.

„За първи път правим това състезание. Ще бъде експеримент, ще видим докъде са ни възможностите и ако се хареса, ще го надграждаме“, каза кметът Мирослав Янчев.

Общо 29 майстори на характерния за Родопите инструмент са се явили на състезанието, разпределени в три възрастови групи.

Двама от гайдарите си отидоха с по две награди. Костадин Кисьов стана втори в най-малката възрастова група. Той взе и поощрителната награда на кмета от 40 лв. най-добро гайдарско изпълнение на песента „Излел е Дельо хайдутин“.

Славчо Кехайов е класиран втори в най-голямата възрастова група, но отнесе кметската награда за най-добро изпълнение на Дельовата песен.  Наградата е статуетка на гайда от месинг, изработена от скулптор плюс 100 лв. В определянето на носителя на почетното отличие  участва и градоначалникът.

Журито беше четиричленно. Водещ – известният гайдар от Смолян Костадин Илчев в екип с Петър Янев, златоградският преподавател Тодор Кайков и Серафим Кафеджиев – също от Златоград, завършил в Широка лъка.

Журито

В най-малката възрастова група до 14 години се явиха 9 деца, най-малкият от които на 10 години. Всички малки участници, които не са класирани, получиха по 20 лв.

Златоградският гайдар Емануил Пунев с водещата Веска Бабаджанкова.

за поощрение. Най-възрастен участник е Георги Червенков на 72 г. от Пловдив.

Между гайдарските изпълнения се включиха 8 танцьорски състава от различни места – Златоград, Рудозем, Кърджали, Чепеларе, Рибница, Грохотно, Хвойна, Войкова лъка.

Ето и класирането на гайдарите в най-малката възрастова група до 14 години:

  1. Димитър Дърмонев и Костадин Петров – 70 лв.
  2. Костадин Кисьов и Светослав Пейчев – 40 лв.
  3. Васил Кременаров и Даниел Йотов – 20 лв.

Втора възрастова група от 15 до 19 години:

  1. Никола Андонов – 200 лв.
  2. Борислав Толев – 150
  3. Виктор Суров – 100 лв.

Трета възрастова група

  1. Костадин Терзиев – 500 лв.
  2. Славчо Кехайов – 300
  3. Атанас Младенов – 300 лв.
  4. Николай Бобчев и Александър Терзиев – 200 лв.
Facebook Comments