Кметът Красимир Даскалов: Девин видимо се развива

За последните три години община Девин получи чрез целеви трансфери над 7.5 млн. лв. за изграждане на важни инфраструктурни проекти. Това не е случвало при нито едно правителство и при нито едно общинско ръководство през последните 30 години, заяви кметът на Красимир Даскалов на празника на Девин и минералната вода .

По думите му благодарение на тях са изградени редица мащабни обществено значими проекти, като един от най-важните е възстановяването на топлопровода за минералната вода от извора при Беденски бани до Девин.

„Това даде възможност тази изключително лековита вода да потече в града ни отново и от нея да се възползват всички спа центрове. В момента, В момента, благодарение отново на правителството на г-н Борисов, благодарение на усилията на областния управител Недялко Славов и със съдействието на общинското ръководство, се реализира още един изключително важен за всички инфраструктурен проект – рехабилитацията и реконструкцията на третокласния път Кричим – Девин. След приключването му със сигурност ще се увеличи туристопотокът, а това е и най-прекият път от централна България за Гърция, а именно от Пловдив през Кричим -Девин – Борино – Доспат – Гоце Делчев – Драма“, посочи още Даскалов.

Той подчерта, че Девин е древен град със славна история, преминал през много превратни моменти в многовековното си съществуване, а днес е добре развиващ се курортен център, събрал в себе си всички дарове на величествената Родопа планина.

„С всичките природни дадености, които имаме – чистият въздух, изобилието от слънце, прекрасната природа, богатството от находища на минерални води, Девин предлага изключително палитра за почивка и туризъм. Човек, дошъл веднъж, желае отново да се върне и да се докосне до магията на Родопите и Девин, до родопското гостоприемство и съхранените автентични традиции и обичаи. В днешно време Девин променя своя облик. За последните три години успяхме да санираме 16 жилищни и обществени сгради. Подобряваме инфраструктурата – изграждаме и асфалтираме улици и пътища. Притежаваме много хубави спортни и детски площадки. Можем да предложим разнообразие от еко пътеки и туристически маршрути. Девин видимо се развива. Разбира се, за всичко това голяма заслуга имат всички хора – жителите на община Девин, които запазвайки традициите и уменията успяват да предадат знанията и трудолюбието на поколенията“, изтъкна градоначалникът.

Той пожела на всички жители на общината да бъдат здрави, добри, мъдри. „Обичайте се и си прощавайте в името на добруването на всички нас„, призова Даскалов.

„Неслучайно празникът на община Девин е празник на минералната вода – този ценен дар, с който природата е надарила този край. Минералната вода е тази, която прави Девин популярен, не само в България, а и в чужбина“, заяви областният управител Недялко Славов.

Той подчерта, че правителство е изпълнило два важни ангажимента към община Девин – да осигури минералната вода и да рехабилитира всички подходи до Девин.

Славов поздрави мюсюлманите за големия им празник – Курбан Байрам, а на християните пожела светли Богородични пости и хубав празник на Пресвета Богородица.

„Нека, както винаги досега, да живеем в мир и единение. Но нека се обединяваме не само в празник, но и в делник. И в единомислие и единодействие да градим по-доброто си общо бъдеще. Мисля, че е дошло времето за това“, призова Славов.

Девин откри празника с рок концерти на групите ANGUS & KEVIN и БТР.

Началото на официалната церемония за четвърта година бе дадено с изпълнението на националния, европейския и химна на Девин, който е по стихотворение на местния поет Емил Енчев.

Той бе представена за първи път през 2016 година. „Молитва за Девин” е по стихотворение на Енчев, музиката е на композитора Асен Масларски, а аранжиментът – на Димитър Гетов. Изпълнява се от Милица Божинова и Асен Масларски.

Днес веселието  бе подготвено от самодейците от Община Девин, а тази вечер празникът завършва с концерт на Ивана и заря.

Facebook Comments