Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Кметът Мелемов: За съжаление ОбС от доста време и вие сте свидетели – работи напук

За съжаление ОбС от доста време и вие сте свидетели – работи напук, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов на пресконференция днес.

Той се спря по-обстойно на проваленото заседание миналия четвъртък, защото тогава бе в отпуск, а негов заместник с пълен обем правомощия след издадена от него заповед бе зам.-кметът Мариана Цекова. Съветници от опозицията обаче заявиха, че има проблем с упълномощаването, то трябвало да бъде изрично за самото заседание и без присъствието на вносителя няма да провеждат заседание.

„Това беше отпуска, планирана от доста време. Предупреден е и областният управител, и председателят на ОбС – както е по закон. Има всякакви ситуации, при които кметът е възпрепятстван да присъства на сесиите и това не може да бъде причина да не работи ОбС, защото точките, които влизат в една сесия, касаят наши съграждани, проекти на общината. Няма логика отсъствието на кмета да е причина за непровеждане на сесия на Общинския съвет“, каза Мелемов.

Според зам.-кмета Марин Захариев – юрист по професия, при издадена заповед за заместване кметът бива заместван в пълните му функции и всяко негово действие по времето на заместването му е незаконно. Кметът дори няма право да бъде на тази сесия, след като е в отпуска. Той е категоричен, че в случая правен казус няма. „Направо се чудя кои са тези юристи, които твърдят обратното. Това може да се провери в стотици общински съвети в цялата страна, че заместник-кметове заместват в пълни права кмета. Нямаме правно основание, нямаме никакво съмнение, че със заповедта зам.-кметът осъществява в пълен обем дейността на кмета. Кметът може да присъства на заседанието, неприсъствието му не прави незаконно заседанието и взетите решения“, подчерта той.

Според Захариев проваленото заседание не е удар по кмета, а удар по гражданите, защото не се решават техни проблеми.

Относно твърдението, че ОбС от доста време работи напук, Мелемов даде няколко примера.

„Паркингът на Студенец винаги се е отдавал под наем. Последният път, преди две или три години, по-скоро преди две, го спечели член на КРОС. Той работи половин месец на тази цена и се отказа“, посочи кметът.

По думите му много често се отхвърлят предложения за продажба на имоти, защото можело да се постигне и по-добра цена – както и за сградата на „Журналиста“, така и за другия имот на стария център (до читалище „Христо Ботев“ – б.а.), за който твърдят, че се продава за 60 лв./кв. „Ето я докладната – цената, която предлагаме, е 360 лева на квадрат. Един път сме я пуснали, но няма купувач. Всеки е наясно, че пазарната цена е тази, на която някой може да купи дадения имот“, посочи Николай Мелемов. Той уточни, че администрацията пуска дадения имот с минимална цена, определена от лицензиран оценител, от които стартира впоследствие търг или конкурс, а и когато се казват някои твърдения, поне трябва да бъдат по-близо до истината.

„Тоест, ако е наистина толкова атрактивно мястото – както паркингът на Студенец, така и този парцел, ще има наддаване и ще се постигне по-добра цена. Достатъчно бизнесмени и експертизи има в опозицията, както те казват – нека по този начин покажат, че ние не сме били прави. И какво ще стане сега, когато на Студенец няма наемател!? Ще завали първият сняг, няма кой да почисти там и няма да има паркинг. И кое тогава е мисълта за общината, за курорта, за хората!?“, попита градоначалникът.

„Винаги съм давал пример с Пионерския дом (сега ВСУ – б.а.), защото обикновено в такива случаи, както и за „Журналиста“ от опозицията казват „знакова сграда“ – ако не беше продаден Пионерският дом, сега какво щеше да е там!?“, коментира още той.

Мелемов каза, че срещу 1600 лева месечен наем на паркинга пред „Студенец“ се осигурява горе-долу 20 000 лв. приход за наемателя на година, защото там се работи по три месеца в годината. „Ако е толкова изгоден, да се явят, да го наемат и да правят пари“, отсече Мелемов.

За езерата „Рибката“ и „Лагера“ градоначалникът и на заседанието, на което бе отхвърлено предложението му да се прехвърлят на държавата, и чрез медиите попита бившия зам.-кмет Михаил Генчев (сега съветник от БСП – б.а.) защо са ги взели за общински, като никога нищо не е правено там. Езерата са осем, две от тях са общински. Останалите са държавни.

„И сега трябвало да търся 2 милиона, за да ги ремонтирам. Хубаво, ще търся 2 милиона, но защо за ремонт на езерата!? Какво дават те на гражданите!? Били са държавни и хората са ходили на риболов. Стават общински и нищо не се променя. Нито по-хубави са станали езерата, нито по-атрактивни. Само дето сега наистина има съставен акт на общината. И да, има програми, които финансират ремонти, но земите около езерата са частни. А програмата не позволява да се кандидатства с чужди земи. Трябва да се хвърлят едни големи пари за отчуждаване, защото обикновено с жалба в съда се вдигат цените, след това да ги ремонтираме. Никой не пита защо са ги направили общински,  защо са ги искали. Ако езерата си бяха държавни, тя щеше да си ги ремонтира. Но сега имаме тема – да се изкара общинската администрация виновна, че не ремонтира езерата. 2 000 000 лв. са страшно много пари за община Смолян. Капиталовите разходи годишно са ни по-малко“, посочи кметът.

Той съобщи, че процедурите по възлагане на група улици и надлезите в Смолян са вече договорени, сега очакват да изтече срокът за обжалване на надзора. Строителството на част от тях може да стартира още тази година.

Facebook Comments