Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Паник-бутони и по-добра охрана предлагат за защита на медицинските работници от агресия   

Какви мерки да се предприемат, за да се предотврати агресията срещу медицински работници обсъдиха представители на няколко институции в Районната здравна инспекция (РЗИ) – Смолян.

В дискусията, чийто домакин бе директорът на инспекцията д-р Мими Кубатева, взеха участие зам.-областният управител Андриян Петров, шефът на областната полицейска дирекция ст. комисар Николай Димов, представители на лечебни заведения, на прокуратурата, на Съюза на общопрактикуващите лекари в региона. 

По време на разговорите стана ясно, че за разлика от Центъра за спешна медицинска помощ, където от години мобилните екипи спазват специален алгоритъм на действие при заплаха, личните лекари и дежурните в спешните кабинети се чувстват незащитени.

С цел превенция се предложиха различни варианти сред които ползването на паник бутони от медиците в риск  и създаване от болничните директорите на индивидуална организация по охрана на ръководените от тях заведения.

Кампанията за провеждане на кръгли маси, на които да се обсъждат мерки за защита на медицинските работници е на Българския лекарски съюз. Тя ще бъде дългосрочна и ще обедини усилията на институции, организации и медии.

Д-р Кубатева съобщи, че през изминалата 2016-та година случаите на агресия над медици в страната са 52. Притеснително е това, че случаите се увеличават и до момента, още преди края на 2017-та, те са повече.

Според ресорния зам.-областен управител в годините на прехода неправилното разбиране на свободата е довело до нарушаване на закони и морални норми. „Позволихме да принизим труда на лекари и учители, а към тях трябва да се проявява най-високо уважение от обществото, тъй като практикуват най-хуманните професии”, посочи той. Петров отбеляза, че тази среща е много навременна за обсъждане на мерки и генериране на предложения, както за търсене на решения за кадровия проблем, така и за превантивни действия срещу насилието на медици в област Смолян.

Старши комисар Николай Димов обясни, че в нашия регион обстановката е сравнително спокойна поради въведената от органите на реда добра практика от около две години да се реагира приоритетно на такива сигнали и да се прилагат превантивни мерки.

Facebook Comments