Кметът на Мадан: Спират се много важни проекти в ущърб на хората

Две жалби са подадени днес срещу инженерингова поръчка на община Мадан за инсталация към депото на стойност 4,6 млн. лв. Ако не беше жалко, щеше да е смешно, че една от фирмите „Дуол“ ЕООД е на унгареца Ищван Дудаш. Дружеството му е с дейност търговия на едро със стоки за домакинството. Създадена е през 2009 г. и няма публикуван нито един годишен финансов отчет. Излишно е да се споменава, че тя няма капацитет да изпълни обект с такъв мащаб и специфика, няма и законово право. Другата жалба пък е от фирма „Телия консулт“ ЕООД – София, на Виолета Чиликова. Тя пък е вписана със счетоводна и одиторска дейност. На практика обаче, блокирайки поръчката, се поставя в риск изпълнението й, защото ако дейностите по нея не се изпълнят в срок, средствата по ОП „Околна среда“ ще бъдат загубени.

Разговаряме с кмета на община Мадан Фахри Молайсенов.

Г-н Молайсенов, днес две фирми – на унгарски търговец и българска счетоводителка, са Ви блокирали поръчка за инсталация към депото за предварително третиране на отпадъци. Как ще коментирате този акт?

Какво да коментирам – докато не променят закона, ще е така. Имам проект за 5,5 млн. лв. за пътища. Обявих го преди три месеца и се случи същото – фирма с капитал 2 лева ни обжалва процедурата. За три месеца ни я блокира. По този начин общините не можем да работим.

Визирате фирма „Пътна маркировка“?

Да, това беше едната. Днес ни излизат още две жалби за сметището, който е много важен проект за трите общини –  Мадан, Неделино и Златоград. Освен това става дума за средства, които ако не се оползотворят до края на 2019 година, абсолютно всичко пропада. И наистина това е по-лошото – че не достига до хората това, което е от тяхна полза. Ако не се направи тази инсталация, ще се увеличат отчисленията ни за тон отпадък и трябва да увеличаваме такса смет. От това има само губещи, няма печеливши.

Вие как си обяснявате този интерес да се пречи на Мадан?

Не мога да си го обясня. Даже ми е смешно като гледам на бюрото ми жалбите на двете фирми, които са ни обжалвали процедурата. Едната зарежда канцеларски материали, другата е записана, че търгува със стоки за дома. За съжаление, това не е само проблем за Мадан, а и за цялата държава. По този начин се спират много важни проекти, което е в ущърб на хората.

А поръчката за пътищата разблокирана ли ви е вече?

Да, след три месеца се оказа, че не са си платили таксата. После във Върховния административен съд също се оказа, че не са обжалвали, защото и там не са внесли такса. И след тримесечно закъснение вече вървим напред. В момента работи комисията по избор на изпълнител. Шест фирми участват.

Каква е щетата от закъснението?

Че не можем да работим в най-хубавото време – лятото. През зимата пътища не се правят, не се асфалтира.

Какви проекти изпълнявате в момента, които не са ви блокирани?

Правим реконструкция на централния градски площад за 1,2 млн. лв. В два големи квартала – „Възраждане“ и „Шаренка“, правим водопровод и канализация за 750 000 лева. В момента се работи по ремонт на Културния дом за 360 000 лева. Като се изпълни ВиК-обектът в двата квартала, започваме да изграждаме нови тротоари, бордюри, улици. Ще се обновят напълно. За тях инвестицията ще е на стойност около 1,5 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони. Улиците в тези квартали не са ремонтирани изобщо откак са построени и са много проблемни. Надявам се до края на годината всичко да е съвсем различно.

Много проекти за общински пътища към селата изпълнихте, какво Ви остана?

Не могат да бъдат преасфалтирани всички пътища до нашите села, защото са 44 на брой. Най-важните обекти за големите села, които останаха, са Върбински мост – Върбина – Студена – Боровина и Мадан – Равно нивище – Тънкото. За тях Ви казах, че ми беше спряна процедурата, сега вече е в ход. С асфалтирането на тези 20 километра смятам, че на 80-90% от пътищата ни вече ще са обновени. Ще останат вътрешни улици, за които ще мислим по-нататък. Но основните артерии ще бъдат готови.

Facebook Comments