Кметът на Смолян Николай Мелемов: Новото мнозинство в ОбС е създадено със задкулисни уговорки

Г-н Мелемов, какво се случи вчера и защо?

В началото на заседанието изненадващо бе сменен председателят на Общинския съвет Славка Каменова. Нямаше предварително оповестяване. Точно преди започване на сесията внесоха предложение за смяна с неиздържани мотиви, напълно неотговарящи на закона. В крайна сметка, както каза и новият председател на Общинския съвет Димитър Кръстанов от БСП: „Има ново мнозинство в ОбС“. То започна да се оформя отдавна и вчера на практика се оповести публично. За съжаление с участието в него на трима съветника от ГЕРБ. По-лошото обаче е, че това мнозинство е безпринципно и по никакъв начин не работи за благото на община Смолян както всеки се е заклел. Отстрани погледнато нищо не би трябвало да ги обединява. Показателен е самият факт, че същите тези хора гласуваха против бюджета на общината и той остана неприет. Нямаха нито един обективен мотив, защото бюджетът не е по-различен от предишния и няма как да бъде, защото освен държавната субсидия, която си е разписана, другата част е местните приходи. А те се обезпечават единствено от данък сгради и данък МПС, които не се променят. Ние ги намалихме в началото на мандата и не си позволяваме да  ги увеличаваме. Така че няма как тазгодишният бюджет да е много по-различен от миналогодишния. Самият факт, че не е приет е показател, че се работи отдавна за това ново мнозинство. Всички знаят, че приемането на бюджета  е политически водораздел. И изводът за мен е, че основна задача е да саботира управлението на общината.

Оттук-насетне какви са Ви очакванията?

Времето ще покаже, но лично аз нищо положително не очаквам, защото както казах и преди малко ,целта им е не да помагат, а да пречат. Позитивни предложения досега не съм чул от тях, даже напротив. В новия бюджет имаше повече пари за спорт. Сега заради тях спортните клубове няма да ги получат. Наистина нищо положително не очаквам, но ще видим докъде ще стигнат.

А защо се случи това отцепване на трима от ГЕРБ, как от опозицията направиха този пробив спрямо тях?

Трябва да питаме Киряков, Топов и Николов. Никой от тримата не стана да се изкаже, да мотивира своите действия. По-скоро това са задкулисни уговорки. Нещата са решени някъде на друго място, в тайни разговори. Никой от тях не каза от какво точно е недоволен, какво е нарушил председателят на Общинския съвет. Те трябва да отговорят както пред медиите, така и пред гражданите. Защото, както се казва в декларацията на ГЕРБ, никой от тях не е набрал толкова преференции, че самостоятелно да стане общински съветник. Тоест, те са станали общински съветници благодарение на партийния вот за ГЕРБ с ангажимента им да следват политиката на ГЕРБ, с ангажимента им, че заедно ще изпълняваме програмата ми като кмет. След всичко, което се случи, на нас не ни остава нищо друго, освен да ги призовем да напуснат Общинския съвет и групата на ГЕРБ.

Те дойдоха ли предварително да говорят с Вас?

Не, не са идвали. И допускам, че няма какво да ми кажат. Ако намеренията им наистина са били почтени и са имали някакви противоречия с политиката, която провежда ръководството на общината, биха опитали да си изчистим позициите. И ако аз им откажа разговор или пък не стигнем до разбирателство, нека постъпят както им повелява съвестта. Аз много пъти съм казвал, че съм отворен за диалог с гражданите, никой не съм върнал досега, камоли съветници. Ако имат някакви притеснения, можеха да ги кажат. Но никой нищо не е казал до момента. Точно заради това правя извод, че играта им е задкулисна. Вчера никой от тях не се изказа защо подкрепя Кръстанов, с какво е недоволен от Каменова. Дори и в момента да го бяха решили, можеха да бъдат откровени поне пред избирателите. Ясно е, че има нещо друго, предварително подготвено. Вероятно е това, което са казали мъдрите хора: „Става въпрос или за пари, или за власт, или за жени“. Те да си кажат. ГЕРБ е народна партия. Нямаме тази дисциплина като 120-годишната БСП, която на 100% си владее хората. Ние не можем и не желаем да натискаме и контролираме нашите членове. Те са напълно свободни. В БСП всичко е ясно. Както казва Антон Кутев: „Социализмът се предава  по наследство и по полов път“. Там всичко е скрепено и ги държат. А ние разчитаме на качествата на отделния човек, но понякога се оказва, че се поддават на други влияния.

Смятате, че със зависимости ги държат, така ли?

Явно е така, какво друго да смятам!? Дали са жени, пари или Държавна сигурност, но ги държат с нещо. Докато при нас няма зависимости, затова някои по-меркантилни хора се поддават на влияние.  Нямаме други лостове, затова ги призоваваме да напуснат, чисто демократично.

Вие защо не реагирахте по-остро при първите признаци на отцепление?

Защо!? Те са разумни хора, на възраст. По какъв начин да ги задържа, оферти ли да им предлагам!? Явно такава им е цената. Нямаме други лостове, както казах. Те, и тримата, са по-възрастни от мен, как да ги убеждавам, какво да им обещая!? Аз съм обещал едно нещо – че ще управляваме прозрачно, в интерес на хората. Нямам какво друго да им обещая.

От КРОС Ви предложиха партньорство в началото, какво стана?

Партньорствата трябва да бъдат принципни. Но това не беше на практика предложение за партньорство, а поредица от условия, които, ако ги изпълня, е все едно те управляват. Аз нося отговорност пред хората, които са ме избрали – над 10 000 човека. Как ще изпълнявам чужда програма – на коалиция от служители в една фирма!? Няма как една фирма да управлява града. А и както всички се убедиха с времето, се оказа, че е и сателит на БСП.

И какво все пак ги обединява хората в новото мнозинство?

Явно ги събира нещо, някакъв нечист интерес. Не виждам какво принципно може да обедини трима от нашата група с БСП и с една фирма. Какъв точно е този интерес – те са си го определили някъде на скрито и си го гонят. Те не предлагат решения. До този момент единственото им занимание е да оплюват настоящото ръководство. Вярно, че искат да има летище примерно, но нямат позитивни решения за общината, а целят овладяването й.

А как ще им се противопоставите, за да изпълните програмата си?

Положителното в цялата ситуация е, че ще ни накара да работим още повече, да дадем всичко от себе си, за да благоустрояваме още повече града, да се развива. Само с това ще им се противопоставим.

Facebook Comments