Кметът на Смолян Николай Мелемов: Общината сама трябва да си организира сметосъбирането

Г-н Мелемов, кои от големите проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ изпълнихте досега и кои останаха?

Изпълнени са всички проекти в образователната инфраструктура – Математическата гимназия, спортната зала до нея, дворовете и спортните площадки на Седмо СУ и ГПЧЕ, детската градина „Буратино“, пет улици, четири надлеза. Остават за изпълнение социалните жилища, дневният център и планетариумът. Имаме и един резервен проект по тази програма, за който много се надяваме да получи финансиране. Става въпрос за булевард „България“ от кино „Дружба“ до „Лидъл“ с подмяна на тротоарите и асфалтиране. Очакваме резултат, когато стане ясна сумата от реализираните икономии при възлагане на обществените поръчки, предполагам догодина.

А готвите ли нови проекти?

Да, предстои реализацията на проекта за чист въздух със средства от ОП „Околна среда“. Това е много важен за гражданите на Смолян проект и трябва да го докараме докрай, въпреки трудностите, които срещаме с подкрепата за този проект в Общинския съвет. Аз съм убеден, че догодина ще бъде реализиран. Важен е за всички ни, защото през зимата положението с въздуха в града е зле. А това е единственото бързо и възможно решение.

За негласуваната запис на заповед бяхте упрекнат, че е работа на кмета да сформира мнозинство за внесените си предложения, а не, че проектът се стопира от опозицията?

ГЕРБ няма мнозинство в Общинския съвет. Те какво искат – да купувам съветници ли!? Проектът или е добър за гражданите на Смолян, или е лош. И съветникът, както и кметът трябва да се ръководят от желанието на обществото. За да стартира един европейски проект, е нужно запис на заповед за авансово плащане, които средства след това се възстановяват от програмата. Няма как аз преди заседание да звъня на всеки съветник и да го питам дали ще дойде и как ще гласува по определена точка. Има принципи – дори и да си в опозиция, щом нещо е добро за хората, подкрепяш го. Другото е политика на дребно.

Обявена е поръчка за нова настилка на стария център, кога ще се работи по нея?

Надявам се още другата седмица фирмата да започне работа. Избран е изпълнител, процедурата не е обжалвана. Времето е хубаво. Надявам се да работят бързо, в график и качествено, за което сме се погрижили като възложители.

А има ли проект, който е гордост за вас в този мандат?

Те са ми като деца – всички са ми гордост, щом са приключили успешно. За всеки проект сме се старали да решава проблеми на града. Всички са от значение. Няма проект, който да не допринася за качеството на живот в нашия град. И не искам да ги деля.

Появиха се в града напечатани листовки с образите на ваши опоненти и текст, който ги злепоставя. Обвиниха ви за поръчител, за подбудител. Вашият коментар?

Никога през ума ми не е минавало да извърша подобно позорно деяние. Това е много грозна постъпка, независимо кой я е извършил. Обвинен бях без грам доказателства, че аз стоя зад това. Аз все пак съм вярващ човек, макар да не ходя всеки ден на църква, и никога не бих си позволил подобно нещо, защото не е това начинът – да оклеветиш някого, за да постигнеш определена цел. Смятам, че родопчани са много мъдри хора и оценяват стила, който имаме, и начина, по който работим. Никога не бих подкрепил подобна постъпка. Днес подадох сигнал в прокуратурата и се надявам да разследват и установят и подбудителя, и извършителя на тази партизанска проява.

В началото на седмицата в смолянските Фейсбук-страници почти всяка трета снимка беше с препълнени кошове за боклук. Защо се стигна дотам?

Фирмата твърди, че им се е счупил камион, но това си е техен проблем. Не е проблем нито на гражданите, нито на общината. Те трябва да разполагат с достатъчно техника, включително и резервна. Ние констатирахме тези нередности и фирмата ще бъде санкционирана. Такива неща са недопустими. В края на месеца, когато се оформят протоколите, ще съобщя точно на каква стойност е санкцията. Искрено се извинявам се на съгражданите за причиненото неудобство.

В хода на дискусията в социалната мрежа се оформиха две крайни мнения. Първо, че общината не си гледа работата. И второ, че фирма „Титан“ се включва в изборите, за да Ви злепостави, как ги приемате?

Не желая да взимам становище по двете крайни тези. Предпочитам да мисля позитивно и прагматично. Не желая да коментирам нечии догадки.

Скоро изтича този загробващ за общината договор за боклука. Как според Вас трябва да се осъществява чистенето на боклука за в бъдеще?

Да, договорът изтича в следващия управленчески мандат, през 2021 година. Моето лично мнение е, че трябва общината сама да си организира сметопочистването, както беше и до 2006-та година. Тогава общината имаше и техника, и контейнери. За да бъде отговорна общината, трябва сама да чисти. С фирми има винаги опасност да се прехвърля отговорност. А съм убеден, че ще се постигне и солидна икономия в разходите за тази цел, защото общината най-малкото няма да калкулира печалба за себе си от сметосъбиране и сметопочистване. Убеден съм, че всички страни ще са по-спокойни и удовлетворени при това положение – и гражданите, и общината, и работниците.