„Протестиращ“ сладолед раздава смолянчанин

Смолянчанин за поредна 17-та година раздава безплатен сладолед днес. И за пореден път, за да застане в центъра на областния и да изпълни благотворителната си инициатива, Минчо Хаджиев поиска разрешение за протест.

В годините със същата цел той е „протестирал“ срещу съдебната система и най-различни нередности, касаещи обществото.

Но забелязал, че хората се притесняват да идват за безплатния му сладолед. Затова последните няколко протеста са „За“ и този проблем отпаднал.

„Не съм се и замислял този път за какво да протестирам. Просто си намерих една стара бланка и я преписах с нова дата и година и тя беше „ЗА по-добро образование“. Когато протестите бяха срещу лоша съдебна система, срещу лошо управление по времето на Орешарски, част от хората се страхуваха да дойдат за сладолед, защото прочитаха по медиите срещу какво протестирам. И поради тази причина предприех положителни каузи. Всички искат по-добро образование и идват за сладолед. Нямаше проблем и когато протестирах срещу простите простаци, защото нито един човек не се има за простак“, обясни Хаджиев.

Преди три години протестът му беше за идеята да се вкара възможност при сигнал за злополука да може да се пращат и снимки на Спешна помощ и на Пожарната.

„Давам елементарен пример. Преди две седмици имаше инцидент с притиснат човек. Дойде линейката и не можа да помогне на човека. Докато дойдат от пожарната, той си почина. Словото е субективно, а една снимка може да каже много повече. При пожар като пратиш една снимка, веднага ще се види къде е най-силен огънят и там да се насочат усилията. Ако са два пожара и има снимки, ще преценят къде е по-приоритетно да пратят повече сили. Иначе всеки вика, че при него е най-страшно“, казва той.

И обяснява за днес, че по някое време дошли от Агенцията по храните в опит да го изгонят.

„Опитаха се да ме изгонят, но не можаха. Отидоха да търсят съдействие от полицията. Там се забавиха твърде много, явно защото имам разрешение за протест и след това си тръгнаха. В 17 часа пак съм на центъра. Не за първи път се опитват да ме изгонят, но полицията винаги им отказва съдействие, защото ми нарушават конституционно право. БАБХ следи за законови нарушения, а моето е конституционно право. Аз дарявам сладолед безвъзмездно и безкористно, защо да ме преследват!?“, недоумява родопчанинът.

Според него по същата причина трябва да спират всеки курбан.

„Аз нито промотирам нещо, нито продавам. Правя си един личен курбан. Дали ще викна 200 души у нас, за да им дам сладолед, или на центъра, при положение че съм с разрешение за протест нищо не могат да ми направят“, категоричен е той.

Сладоледът му е домашно приготвен – школадов, с мляко, какао, захар и яйца от местен производител.

„Той е минал пълна термична обработка при 103 градуса С и после замразен и съхраняван при -22С. Тъй като не мога просто да застана ей така на стария център и да раздавам безплатен сладолед, формата, която съм възприел, е да поискам от кмета на Смолян разрешение за протест“, сочи обявлението му от вчера.

Минчо Хаджиев дълги години работи като синоптик към НИМХ на БАН, а от неотдавна е вече миньор.

Миналата година той организира две акции – първата за Деня на детето, а втората – за двете смени на рудник „Върба – Батанци“ към „Горубсо Мадан“.

От година на година желаещите да опитат домашно приготвения сладолед стават все повече.

Хаджиев за пореден път казва горе-долу как приготвя сладоледа, но точната рецепта пази в тайна.

Снимки: Пенко Чешмеджиев