Кметът Николай Мелемов: Преговаряме с превозвачи да поемат линиите за селата

На 12 август получихме писмо от „Рожен Експрес“ АД, че от 15-ти този месец спират автобусните линии от селата към града и обратно. Днес и утре провеждам срещи с другите фирми, за да поемат линиите, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов.

„Поради неизпълнение на подписаното споразумение от 15 януари 2019 г. между община Смолян и „Рожен Експрес“ и по разпореждане на собственика на дружеството, считано от 15-ти август спираме изпълнението на маршрутните разписания от общинската транспортна схема“, се сочи в писмото.

„Аз съм направил справка  – 230 000 лева са им изплатени от януари месец. Всичко сме им плащали по споразумението, според което общината им доплаща до 7 000 лева на месец и това е направено“, категоричен е градоначалникът. По думите му дружеството изпада в несъстоятелност, имат запорирани сметки от техни кредитори.

„Ние не може да носим отговорност за управлението на това дружество, в което имаме миноритарен брой акции. Как може с около 15 автобуса да държат близо 100 човека персонал!? То отдавна е в тежко състояние“, коментира Мелемов.

В годишния финансов отчет на „Рожен Експрес“ Ад пише, че дружеството покрива 100% от транспорта на селата, 80% от извънградските превози и 50% от градския транспорт.

Загубата само за миналата година е на стойност 281 000 лева при разходи за 2 266 000 лв. и приходи от 1 985 000 лева.

Средно-списъчният брой на персонала е 82 души, със средна месечна заплата от 682 лева.

„Ръководството счита, че ще продължи да развива основната си дейност – транспортни услуги, като през следващите отчетни периоди ще запази позициите си на основен превозвач в община Смолян. То предвижда покупката на допълнителни бройки градски автобуси с двигатели на метан, отговарящи на екологични изисквания. Освен това дружеството ще кандидатства по европейски програми за изграждане на нова автобаза, модерен автосервиз, както и търговски център“, се сочи още в годишния доклад.

На 8 февруари 2018 г. е сключен договор за покупко-продажба на всички акции, притежавани от „Феста Холдинг“ АД. Те са купени от „Терис Къмпани“ АД за 5 481 397 лв.