Кои видни пловдивски родове водят началото си от Родопите показва музеят в Смолян

Изложба „Род, семейство, отечество“ готви за четвъртък (23 януари) Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Началото й ще е в 15 часа.

На 31 табла изложбата разказва историята на големите пловдивски фамилии и родове, оформили го като център на борбата за новобългарско образование, самостоятелна църква и важната му роля в следосвобожденската история на България.

Сред тези фамилии са: Герови, Данови, Гешови, Чомакови, Чалъкови, Гьомюшгердан, Богориди, Кръстевич, Герджикови, Велеганови, Кудоглу и мн. др., имали принос за обществения, стопанския, политическия и културен просперитет на град Пловдив и на България, както преди Освобождението така и след него.

За един от известните родове в Пловдив, чието начало дава богат райковец, прочетете на този линк: https://www.plamak.bg/sporen-imot-v-tsentara-na-plovdiv-e-dirya-ot-bogat-raykovets-s-chiito-pari-sa-postroeni-dve-zhp-linii/

Заселването в Пловдив на будни и заможни български фамилии от Стара планина, Средногорието, Родопите и Македония открива пътя на борбата за утвърждаване на българския характер на града.

„Ако искате да научите кои видни пловдивски родове водят началото си от Родопите или кой е дарил църковните камбани в смолянските храмове „Успение на Пресвета Богородица“ – кв. Устово и „Свети Дух“, или да присъствате на уникалното музикално свързване на Родопите и Тракия от изумителния родопски глас на 10-годишната Лилия Линова, заповядайте на 23 януари, от 15 часа в изложбената зала на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян за откриването на гостуващата изложба на РИМ – Пловдив „Род, Семейство, Отечество“, казват от музея.

Facebook Comments