Космическата Валя Балканска: Не се срамувам, че съм от махала със седем къщи

Гайдарят Петър Янев: Разбирате ли колко е велика Валя, колко е велика родопската песен и нашият фолклор!?

Една баба на отдавнашен събор в Рожен чува от палатка да плаче бебе. Попитала: „Ам чие, мари, дете реве? Рекли й: „Ей там на оная, дето по трапа слиза и пее“. Бабата възмутена отива, хваща младата за яката и я раздрусва: „Жено, стига припявай бърчинисе, ам си гльодай децаса!“.
За Валя Балканска на младини става въпрос. Тя е родила три деца, има пет внука и пето правнуче.

Петото като навършило една годинка, Валя била в Палма де Майорка. Като се родило – тя пяла във Вашингтон. 

„Дано да им още късмет – навън да ходя да пея, а пък тук да се раждат децата ни“ – това си пожела певицата Валя Балканска. Снощи в Клуба на дейците на културата се състоя творческа вечер, посветена на изпълнителката, чийто глас лети в космоса, по случай 75-тата й годишнина.

„За родопската песен душата си давам. За мен песента е била и хляб, и сол, и труд – и всичко. Никога не съм искала да бъда на първо място в чужбина. Искала съм да си бъда стожер там, откъдето съм. И да съм стожер в Родопите!“ – е нейното желание.

Тя разказа, че 20-тина дни след като се върнали от концерт в Япония, на ранчото й край Смолян я намерил един японец. Огледал се наоколо и осъзнавайки, че живее сама в гората, попитал: „Как вие, толкова известна, а живеете тук, в гората!? Имате възможност да бъде в палат“. Тя му отвърнала: „Господине, ако отскубна това дърво и го преместя там – дали ще се захване? А водата, когато върви във вадата си и я дълбае, все повече се събира и има по-голяма сила. А разпилее ли се, тя губи силата си“. Чужденецът само констатирал: „Да, права сте“. 

От всички вълнуващи слова, произнесени в нейна чест, най-затрогващи бяха думите на Петър Янев – гайдарят, с когото тя покори света.

Той сподели, че преди около 20 години били с нея на концерт в Чикаго. Там видели сълзи в очите на един млад смолянчанин, развълнуван от родопските изпълнения на Валя и Петьо. Скоро след това се прибрал в родния град. „Дори само това да сме успели да направим с Валя е достатъчно“, посочи гайдарят.

„Дай Боже да има повече такива достойни хора като Валя. Щом това дете тогава, сега зрял мъж, е вече в България, значи ние неслучайно сме тук и не трябва да забравяме какво имаме като наследство. Разбирате ли колко е велика Валя, колко е велика родопската песен и нашият фолклор?“, запита Янев.

Той каза, че много неща е научил от нея, но най-същественото е човещината – да не забравяме, че преди всичко сме човеци.
И със сълзи на очи й поиска прошка: „Аз някой път съм по-експулсивен, по-рязък. Но ако съм сгрешил, имам силата да се извиня. Извинявай, Валя, ако е имало нещо, защото е имало всичко. Тук пред всички ти се извинявам!“

 „Само дето не съм посягала да го бия!“ – засмя се Валя Балканска, и тя с насълзени очи.

Тя си спомни как след концерт преди месец и нещо в Англия с Петьо Янев един младеж отишъл при тях и с укор в гласа попитал: „А защо ни изгонихте от България?“. Петьо се обърнал и му казал: „Не става с бягане, момче. Ти утре ще напуснеш и дома, и жената, и децата. И ето сега къде си“.

Припомни си едно турне в Дагестан. На първия концерт съобщавали за тях като „Валя Балканска“ и „Волынка“. Оттам-нататък ги представяли като „Огромный голос“ и „Гайдата“.

Своите мили думи на възхита към Валя отправи подп. Димитър Кацаров – командир на 101 Алпийски батальон.

Разказвайки случаи от чужбина, тя подчерта, че не с това иска да се гордее, а с човечността си, и още: „Гордея се, че съм родопчанка. Не се срамувам, че съм от махала със седем къщи. Планината облагородява хората. Затова на всички пожелавам силата и здравината на скалите и годините на орлите. И да си пазим Родината, да си пазим хорицата, да си пазим града. Ние сме тук посадени и тук трябва да си даваме плодовете! Здраве, сили и кураж на всички! И само напред!“

 

Facebook Comments