Областният до премиера Борисов: Пътят Белица-Загражден е нужен като алтернатива при бедствия

Искане до премиера Бойко Борисов да финансира пътя Белица – Загражден е отправил областният управител на Смолян Недялко Славов.

Ненаправеният участък между Пловдив и Смолян е с дължина 4,5 километра и  за него са нужни 2,5 млн. лв.
През последните години ръководствата на община Баните многократно са искали от държавните институции да отпуснат финансови средства за завършване на този участък. Пътят е третокласен, държавен. 

Населението на Загражден, Давидково, Вълчан дол, Глогино, Рибен дол, Две тополи и др. неведнъж е организирало подписки до институциите и парламентарно представените партии за  съдействие.

В резултат от подписка, проведена в началото на месец март 2017 г., Агенция „Пътна инфраструктура“ отговаря на Инициативния комитет, че необходимите средства от 2,5 милиона лева не са осигурени. И по тази причина обектът не е включен в ремонтната програма за 2017 г.

На 22 май 2017 г. кметът на Баните Милен Белчев уведомява областния управител, че жителите на Загражден са крайно отегчени от многобройните молби и настоявания за изграждане на отсечката от 4,5 км. И че за 4-ти юни  планират стачни действия, изразяващи се в блокиране на пътя Асеновград – Смолян на разклона за гр. Лъки (Юговското ханче).

„В подкрепа на жителите от община Баните бих искал да добавя един много сериозен аргумент по отношение на кризисните ситуации през последните години, предизвикани от зачестилите стихийни бедствия. Те показват, че единственият път, който свързва директно Пловдив и Смолян, е крайно недостатъчен“, сочи Недялко Славов.

Той е категоричен, че трябва да се търси алтернатива на пътя Асеновград – Смолян и че изграждането на участъка Белица-Загражден напълно отговаря на изискванията за такъв път. За него вече има одобрен технически проект и избран изпълнител.

„С изграждането на този обект ще се подпомогне развитието на малкия и среден бизнес. Ще се ускори развитието на високопланинския, селския и балнеоложкия туризъм. Увеличеният поток от туристи ще възроди за нов живот планинските общини Баните и Лъки и това ще повлияе положително върху процесите на обезлюдяване на района“, е написал още Славов.

Пред премиера, регионалния министър и шефа на АПИ Славов настоява да се отпуснат нужните средства и обектът да се довърши още това лято. 

Писмото на областния управител е изпратено след като миналата седмица с комисия направиха оглед на участъка. В комисията участваха кметовете на Загражден и Баните, шефовете на ОПУ в Смолян и Пловдив и представители на Агенция „Пътна инфраструктура“.

От АПИ коментирали, че е недопустимо заради 5 км. ненаправен път жителите на Загражден и околните села да обикалят 80 км.

Facebook Comments