Кравите, които се хранеха с изпражненията си, вече пасат на тучни ливади

Животните, за които писахме в началото на седмицата, че стопанинът им ги е оставил а ядат изпражненията си, вече пасат на тучни ливади. И то благодарение намесата на медиите.

Купил ги е фермер от девинското село Триград и от два-три дни вече пасат на воля по зелените поляни на местността Чаирите, намираща се между Мугла и Триград.

И това е първата нормална храна, която вкусват години наред, откакто са при 77-годишния Здравко Ханчев от Смолян.

Дотогава те газеха до колене в собствените си нечистотии. Когато журналисти отидоха до обора на стареца по сигнал на съседи, те наистина „плуваха“ в прясната тор, заравяха си муцуните да изровят някоя потънала тревичка, ръфаха корите на клони или на откъртена от стената дъска. (Може да прочетете целия материал ТУК)

Когато по медиен сигнал на обекта пристигна д-р Лъчезар Пампоров – главен инспектор в отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните, обясни, че на възрастния човек му е бил правен акт, но нищо не се е променило.

Тогава обясни, че на животните ще се вземат проби и ако са здрави и няма кой да ги вземе, ще бъдат заклани и раздадени на социални домове. 

„На всеки му е жал за тези животни. Така са от години. Мирише ужасно. Добре, че направиха този асфалт, та има някакъв канал. Иначе цялата улица беше в лайна до долу. Виждате ли как стоят в лайната, това е грехота. Отзад има още не знам колко животни. Има огромен бик. Имаше и муле. Виждала съм човека да чисти, но много рядко. Аз знам, че не ги дои. Такова чудо не съм виждала другаде. Викала съм му: „Защо не ги продадеш, какво ти трябва на тебе – пенсийка си взимаш!?“. Но той казва: „Не ги продавам“. Мисля, че тези животни трябва да се спасят! Винаги са в тая мръсотия. Това е мъка за животните, мъка и за живущите“, каза тогава съседка на Здравко Ханчев от кв. Каптажа.

Сега наистина животните му са спасени.

Веднага след медийните публикации животновъд от Триград се свързва със стареца. Казал, че иска да помогне и на него, и на животните. Купил цялото стадо от 15 крави, телета и бикове.

Сега обаче спазва карантина и животните са в отделен отбор.

77-годишният стопанин е благодарен на медиите. „Добре, че дойдохте, та излязоха клиенти и ги махнах. Те ми изяждаха и пенсията, и всичко. Аз се отървах направо. Ще спя като агне. Беше ми много трудно. Наближавам 80 години. Някой видели ли сте на моите години да гледа толкова животни. Всеки ден по една УАЗ-ка сено ядат“, каза Ханчев.

Ветеринарите от Областната дирекция по безопасност на храните вече са взели кръвни проби от животните.  Предписанието им към досегашния им собственик е да почисти оборската тор.

Към днешна дата обаче че дворът на плевнята все още е потънал в мръсотия, а миризмата се носи из цялата улица.

Facebook Comments