Кукери в Широка лъка: Да потъне вдън земята злото и да царува доброто!

Стотици кукери и хиляди почитатели на маскарадните игри се събраха днес в Широка лъка за празника Песпонеделник.

Повече от 40 години в първата неделя на месец март кукери обикалят родопското село под звъна на стотици хлопки и чанове. Така широколъшките песяци прогонват злото от своето село, правят наричания за здраве, късмет и плодородие.  

След като обходят всички къщи песяците се събират на селския мегдан, където представят венчален обред на невестата и старейшината, а после раждане, оран, засяване. В средата на мегдана палят огън от слама, прескачат го за здраве и после го разпръскват.

Основният фокус в играта на „старците“ от село Осетеново (общ. Павел Баня) беше върху прошката, която всеки иска от по-възрастния в семейството като му целува ръка. С това всички по-млади показват уважението си към по-възрастните и им пожелават леки пости, тъй като от този ден започват големите Великденски пости.

Този ритуал се изпълнява от свекър, свекърва, син, снаха и децата.

Самодейците изпълниха и обичая „хамкане“. По принцип с червен конец, окачен на тавана, се връзва парче халва, което се залюлява и всеки се опитва  да го улови с уста, без да си помага с ръце. В случая дядото държи нависоко конец, на чийто край е завързано парче халва и децата се опитват да отхапят от него.

Гостите от близо и далеч можаха да видят и ритуала „бръснене на домакина“ и „приемането на млад кукер“.

Наричанията за здраве и берекет са залегнали по неповторим начин в оригиналните изпълнения на кукерските и самодейните състави.

Тази година в кукерския празник в Широка лъка освен домакинския имаше още четири състава – от селата Климент, Васил Левски, Домян и Осетеново.

Докато се изпълняват ритуалите и наричанията наоколо са застанали кукерите като закрилници от злото. Те са хванати за калъчките и образуват кукерско хоро, като по този начин затварят кръга, за да не може дяволът да влезе в него. Злото обаче намира откъде да се промъкне, за да развали хармонията и да напакости на хората в семейството. Така че дяволът влиза в кръга, но видян от кукерите бива убит.

Ето и няколко от наричанията, които се чуха днес в Широка лъка:

„Хей стопани, я станете, че е дошла пролетта, че са дошли старците, старците  джамалите. С тежки хлопки като разхлопат, зли духове вдън земя гонят. Цветни прашки като размятат, прашки с тежки пискюли. Както са тежки пискюли, тэй да са тежки житата, житата по класовете. Както са китни …, тъй да са да цъфтят градини, градини с гюл трендафиле в нашта долина розова. Както е пълна на носача крината, тъй да е сита годната, от едно зърно – хиляда.  Хей, стопани, я станете, и за ралото се заловете!“.

„Там, където се играят кукерски игри, здраве и берекет да има. Да преливат кошовете с жито, да преливат бъчвите от вино, да потъне вдън земята злото и да царува доброто!“.

„Колкото вода в реката, толкова вино и ракия. Колкото жито в полята, толкова здраве и берекет в това село да има!“.

Facebook Comments