Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Стотици се спуснаха с носии и трибагреник по писта в Пампорово 

Стотици скиори и сноубордисти в народни носии се спуснаха с националното знаме от връх „Снежанка“ на Пампорово до плаца на „Студенец“.   

Картината на приближаващите с големия трибагреник и десетки с по-малки български знамена хора с пъстри носии, със свирни на гайди и тъпани, беше величествена.

На плаца с бурни аплодисменти ги посрещнаха ентусиазирани зрители. А всички заедно запяха химна на България. Последваха кръшни български хора, извити на няколко ката.

Така в Пампорово днес бе отбелязан националният празник – Трети март. 

„Тук ни води патриотизмът и хубавото чувство да сме заедно. Тук сме, защото обичаме планината, обичаме зимните спортове и решихме да съберем двете неща в едно“, каза организаторът на събитието Димитър Пашов. 

Скиорското шествие в курорта Пампорово се организира за втора поредна година. По този начин родопчани и туристите съчетават традиция и иновация в едно вълнуващо за всички преживяване.

140 години от жадуваната свобода след петвековно робство отпразнуваха и в Смолян. Денят започна с благодарствен молебен за руските освободители в храма „Св. Никола“. От сдружение „Родопски хайдути” проведоха литийно шествие от църквата до площада. Начело на хайдушкото шествие бе пушката на легендарния Петко Войвода, която се съхранява в смолянския исторически музей.

„Преди 140 години в историята на България една дата става синоним на святата дума Свобода. Тази дума векове наред е раждала герои, мъченици и будители, които със слово и меч са творили историята. Със златни букви са изписвали категоричната воля на поробените „Свобода или смърт“.  На днешния ден отдаваме заслужена почит и на руския генерал Пьотр Черевин, който освобождава Райково и Пашмакли ”, посочи в тържественото си слово кметът Николай Мелемов.

Кметът се обърна към младите хора, призовавайки ги да застанат зад онези национални каузи, които ни обединяват и ни показват, че проблемите, които ни разделят, са по-малки и преходни от големите ни цели.

„Нека да не забравяме да защитаваме всекидневно свободата си – като дух и мисъл, като воля и дело, като мъдрост и родолюбие”, каза още Мелемов.

Областният управител Недялко Славов заяви, че Трети март носи правото на един древен народ да има отново своята държава.

„Трети март е възкресението ни като нация, която 500 години е без своята политическа и духовна свобода. Нация, чието безценно материално, духовно и културно наследство е било поругавано. Трети март е ден и на признателност. Ден, в който свеждаме глави пред хилядите жертви, които положиха своите кости по пътя към победата и извоюваха така очакваната свобода. Благодарение на тези хиляди знайни и незнайни войни е поставено началото на Третата Българска държава. Тази България съграждаме и днес. Тази България, която историята е отредила да се намира на кръстопът между Европа и Азия, между Изтока и Запада – място, около което сложно са се преплитали интересите на Великите сили“, допълни Славов.

Според него е този истински празник трябва да ни сплотява и е неуместно да се смята за празник на русофили или на евроскептици.

„Той трябва да бъде празник на единството на нацията, защото нация, която не е обединена и единна, не е силна, а слаба и омаломощена“, подчерта областният управител.

Facebook Comments