Лекарската колегия в Смолян алармира: Болниците са недофинансирани

НЗОК и РЗОК не спазват договорените параметри за тримесечните бюджети на болничните заведения съгласно НРД 2017. Финансовите средства не са предвидени в пълен обем. НЗОК е намалила с 6% бюджета на РЗОК за второто тримесечие на 2017 година и това действие създава предпоставка за недофинасиране на болничните заведения, алармира Районната лекарска колегия (РЛК) в Смолян с председател д-р Емилия Апостолова.

Управителният й съвет е провел заседание вчера заради възникналите проблеми на територията на област Смолян при определянето на финансовите рамки за дейността на болничните заведения. На него са присъствали също д-р Иван Маджаров – член на УС на Българския лекарски съюз, заместник-директорът на РЗОК в Смолян, директори на болници.

Колегията е констатирала още, че резервът от 3%, който лечебните заведения могат да ползват, не е включен в първоначалните разчети, и ще се появи след като те отчетат дейността си.

Ползването на 3% резерв от третия месец за предходните 2 месеца от колегията смятат, че ще създаде недофинансиране за месец юни 2017 година.

От РЛК са убедени, че Районната здравна каса не е използвала в достатъчна степен дадените възможности от правилата при определяне на бюджетите на лечебните заведения. Изчисляват, че бюджетът на областната болница е намален с 11% в  сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Поради всичко това ръководството на лекарската колегия в Смолян настоява Българският лекарски съюз да направи максимални усилия за запазване на договореностите в НРД 2017., а РЗОК да преразгледа определените бюджети на болниците.

Препоръчва на директорите на лечебни заведения да преразгледат представените заявления  за подписване на договорите  с НЗОК.

 

Facebook Comments