Лесовъд от Триград представя автентични родопски песни в КДК – Смолян

Хамид Имамски ще представи в Клуба на дейците на културата – Смолян, първия си албум с автентични родопски песни „Чеирен са е запалил“. Изявата му е планирана за 16 април от 18 часа.

Имамски е инженер-лесовъд на частна практика. В албума си е събрал 10 песни от района на Триград, които изпълнява в съпровод на гайда с Атанас Младенов под аранжимента на Димитър Милев.

Той е издирил и записал стотици песни с автентичните им текстове, голяма част от които предадени от прабаба му от село Кожари, която почина наскоро, навършила 108 години. Убеден е, че те са изключителна нематериална ценност, която трябва да се предава на следващите поколения – за знание, за морални ценности, за поука, история, бит и култура.

„Идеята ми беше да се усети духа на автентичното, защото аз не откривам нещо ново. Просто възраждам старото ново, ако мога така да се изразя. Всички знаем какви събития са минали, част от историята на Родината ни. До 1972-ра година горе-долу песните са били автентични. Изпълнявали са ги и Радка Кушлева, и още хиляди златни имена от българския фолклор, не само родопски. В един момент започва една политика, която подтиска автентичния фолклор само защото в Родопите той е свързан с мюсюлманската религия и идентичност. Това го знае всеки. Но каквото и да е ставало, то е минало и мисля, че е време да се покаже такъв, какъвто е бил, защото много ценности има в него“, казва в интервю за Пламък.бг наскоро Имамски.

Чрез фейсбук профила си той кани всички приятели и почитатели на творческата вечер във вторник, посветена на автентичната родопска песен.

Facebook Comments