Мащабен иновативен проект стартира в 21 училища от област Смолян

Пилотен проект за внедряване на иновативно обучение „Училище в облака“ стартира в област Смолян с подкрепата на Регионално управление на образованието в Смолян. През тази година 21 учебни институции  ще станат “училища в облака”, което ще допринесе за бързата трансформация на образователните и административни процеси.

Същността на проекта е създаване на електронни профили в домейна на всяко училище, където ученици и учители ще общуват свободно и защитено, като ще използват съвременни дигитални инструменти – дигитални класни стаи, виртуална и добавена реалност, електронни тестове и други.

Целта е до края на тази година „облачните технологии“ да се използват във всички административни и образователни процеси, като за целта близо 300 учители ще преминат през обучителна програма.

Проектът “Училище в облака” е иновация за Смолян и областта.

Внедряването на иновативна платформа на домейна на образователната организация е част от Националната стратегия за ефективно прилагане на ИКТ на МОН 2014 – 2020 г.

Какво е “Училище в облака”?:

“Училище в облака”  е платформа на Google G Suite за образованието, която

осигурява сигурен и безплатен достъп до цялата училищна информация, навсякъде и по всяко време. Тя включва пакет от полезни приложения, разработени и предоставени от технологичния гигант за образователни цели.

G Suite е преведена на български език и позволява свободен достъп на учители и ученици, включително до “Google класна стая” – един от най-развитите софтуерни програми за управление на учебен процес.

Към момента G Suite работи в над 250 образователни организации България и има над 40 000 активни потребители- учители и ученици, като в световен мащаб те са над 80 милиона.

Стартирането на проекта “Училище в облака” в училищата в област Смолян ще допринесе  за подготовката им за GDPR и е отговор на политиката и стратегията на МОН за създаване на добри практики.  Освен че самата платформа не представлява разход на средства, въвеждането й ще доведе до спестяване на финансов ресурс, чрез оптимизиране на работата.

Сред основните ефекти на иновативната платформа са създаване на нови модели на работа, предпоставки за намаляване на административната тежест към училищата и не на последно място ще даде публичност, важен инструмент при кандидатстване по проекти и конкурси за иновации в образованието.

Защо всяко училище трябва да е в облака?

Според Александър Ангелов, образователен експерт и първи Google сертифициран иноватор в България, новите образователни тенденции са с глобално бъдеще. “Училищата по целия свят са предизвикани от технологиите. Важно е училището да предостави дигитални умения и да насърчава учениците да ги развиват, за да са готови за професиите на бъдещето. Назовете една професия или работа, в която дигиталните умения не са необходими?”, казва експертът. Той е категоричен, че ако училището изостане от технологиите, то няма да изпълнява ролята си на модерна образователна институция.

Проектът в област Смолян се изпълнява в партньорство с Център за творческо обучение- единствен партньор на Google за образованието в България, като е подпомогнал над 270 учители от България да се сертифицират по международни програми за използване на технологии в образованието.

Facebook Comments