Рекорден бюджет от 54,4млн. лв. за община Смолян през 2020 година

Рекорден бюджет на стойност близо 54,4 млн. лева прие Общинският съвет на Смолян. От тях държавно делегираните дейности са на стойност 26,2 млн. лева, а местните – 28,1 млн. лева. Дискусията преди приемането му продължи над три часа, като най-ожесточен беше спорът между двамата финансисти на управляващите и опозицията – Стоян Иванов от ГЕРБ и Виолета Бояджиева от БСП.

Според кмета на Смолян Николай Мелемов проектът на бюджета за 2020 г. е балансиран на основата на изготвен анализ на приходите и разчет на разходите съгласно приоритетите за управление на публичните финанси.

„Бюджетът отговаря на всички изискванията на Конституцията и законите на Република България. Той осигурява средства за всички сфери на нашия живот – образование, здравеопазване, социални дейности, спорт и т. н. В последните години откак аз съм общински съветник – от 2007 г. насам, това е най-големият бюджет, с 6 млн. лева повече от миналата година. Най-големият дял в него е на образованието – 16 млн. лева, миналата година беше 14 млн. лева“, поясни Стоян Иванов (ГЕРБ).

По думите му, като се изключи такса смет, чието увеличение от 0,8 промила е била наложителна, за да се плащат отчисленията по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО, както и минималното увеличение на данъка за МПС с „между две и три кутии цигари на година“, данъците останаха същите – така, както г-н Мелемов обеща когато се кандидатира за тези избори.

Иванов посочи, че през тази година увеличение на общинския дълг няма да има. „Ще бъдат платени 832 000 лева главница и 365 000 лева лихва по инвестиционния заем, завещан ни от колегите от „Визия за България“. Важно е да се знае с какви задължения влизаме в 2020 година“, каза Иванов. И уточни, че остатъкът от инвестиционния заем, който община Смолян ще плаща до 2028 година, е 7,5 млн. лева. Има един безлихвен заем от ПУДООС на стойност 1,1 млн. лева,  заем от фонд ФЛАГ на стойност 164 000 лева и безлихвен заем към Министерството на финансите от 2 925 000 лева, като тази година от него ще бъде погасен един милион лева.

„За мен това е бюджет на стабилизирана мизерия, без никакви ясни приоритети и без никаква заявка за развитие на общината, защото приходите в този формат, в който ги виждаме вече 8 години, няма как да се състоят“, заяви Виолета Бояджиева (БСП).

По думите й проектобюджетът е нереалистичен, а лошото не е в това, че има общински дълг, защото всички имат общински дълг, а това, че няма икономическо развитие в общината.

„Лошото е, че общината всеки ден се свива и не можем да очакваме никакво развитие. Хората напускат тази община, така че нашите приходи занапред само ще намаляват. И за да имаме някаква малка светлина аз като човек от конструктивната опозиция ви съветвам да се ангажирате с един сериозен и смислен дебат в НСОРБ за т.нар. финансова децентрализация. Трябва да се разисква сериозно въпросът за това част от данъците, които се плащат от населението, да бъдат преотстъпени на общината. 2% са достатъчни, за да променят картината. Там трябва да се търсят възможностите, освен инвеститорите, които така или иначе не идват. Необходимо е мисионерство , да се гледа с години напред. В противен случай рискуваме Смолян да стане със затихващи функции и след няколко години да не бъдем град. По тази причина няма да подкрепя бюджета, каза Бояджиева.

„Миграцията е заради вас, заради инвестиционния кредит, който оставихте, заради договора с „Титан“ – услуга за сметосъбиране, която трябваше да струва един милион, а сега струва пет милиона, защото я вързахте с минималната работна заплата. Вие оставихте това наследство с огромни кухи приходи. През 2011 г. оставихте 24 млн. лева задължения. Как ще говорите вие за стабилизация и разпад!?“, контрира Иванов.

В дебатите се включиха също общинските съветници Стефан Сабрутев, Димитър Кръстанов, Иван Френкев, Рабие Кьосева и Иван Гавазов от БСП, както и Филип Топов от КРОС.

По отношение на кучешкия приют се разбра, че общата му стойност ще е 1,2 млн. лева, но ще се изгражда на етапи, първият от който ще е 270 хиляди лева без ДДС.

Според Стефан Сабрутев цената е твърде висока и е трябвало да се намери друг общински терен, на който да се изгради приют много по-евтин и с много по-голям капацитет. С тази идея той предложи да се оттегли сумата, предвидена за кучешки приют, но тя не бе одобрена от мнозинството.

Накрая при гласуването се прие друга промяна, предложена от него – да се заложат средства за проектиране на път до Хайдушки поляни и за подпорна стена в село Кошница. В останалата му част бюджетът бе приет по начина, предложен от кмета Николай Мелемов.