Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Мъж е със западнонилска треска след воаяж в Турция  

55-годишен мъж от село Труд е с диагноза западнонилска треска в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, съобщиха от лечебното заведение.

„Националната референтна лаборатория на центъра доказа за първи път тази година случай на западнонилска треска чрез доказване на РНК на вируса в телесните материали на пациент, който лежи в Пловдив“, съобщи вчера проф. д-р Тодор Кантарджиев – шеф на Националния център по заразни и паразитни болести.

От 2 до 5 август човекът е бил на частна екскурзия в Истанбул, Турция, където се поразходил и край Босфора.

Няма спомен да е бил ухапван от комари, но два дни след завръщането си получава гадене и болки в корема, започва да повръща, получава и стомашно разстройство.

Приет е във Втора клиника по хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив заради съмнения за кървави изпражнения. Тези съмнения не се потвърждават и на втория ден пациентът вдига висока температура и получава световъртеж.

Консултиран е с невролог и инфекционист, които го насочват за изследване за паненцефалит – възпаление на сивото и бялото вещество в мозъка.

На 9 август е преместен в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“. През първите два дни от престоя му там състоянието му се влошава и става прекоматозно – изпада в сопор (унесеност, пациентът не може да бъде събуден или това става много трудно, трета степен на количествено нарушение на съзнание – б. р.).

Направени са му  три изследвания със скенер и едно с ядрено-магнитен резонанс, който показва, че пациентът наистина е с паненцефалит.

Междувременно са взети две проби и са изпратени за изследване в национална референтна лаборатория. Така на 3 септември се доказва, че заболяването на 55-годишния мъж е западнонилска треска.

В момента състоянието на пациента е подобрено, той вече е контактен и адекватен. Все още има лека пареза на десния крак, но се очаква да премине. Провежда се рехабилитация и прогнозите на лекарите от Клиниката по инфекциозни болести са, че през следващата седмица мъжът ще бъде изписан, съобщават още от университетската болница.

Facebook Comments