Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Мирослав Янчев: Световната банка може да обезпечи най-важния проект на Златоград

Световната банка може да обезпечи най-важния проект на Златоград за термоминералната вода, съобщи кметът Мирослав Янчев.

За целта той е поискал и получил съгласието на местния парламент да ползва 30 000 лева от бюджета на общината, с които да възложи изработване на технико-икономически анализ за интегрирано използване водите от геотермалната система Ерма река – Елидже. С тези пари ще се направят също допълнителни проучвания и обследвания как може да се ползва водата не само за топлоснабдяване, а и за балнеолечение.

Общината има съществуващ от 10 години проект за термалната вода от Ерма река на стойност 15 млн. лева.

„Разговорите със Световната банка са в начален етап. За да продължим напред в процедурата, трябва да имаме финансово-икономически анализ. Всяка институция, независимо банкова или държавна, трябва да е наясно с ползите от инвестицията и каква ще е възвръщаемостта. Досега ние имаме анализ на проекта само за отопление. За него знаем с какви разходи ще го изпълним и в какъв план ще се възвърне инвестицията. Той ни дава яснота за ползите от прокарването на геотермалната вода. С изготвянето на концепцията и прединвестиционното проучване имаме за цел да обследваме възможност водата да се използва и за отопление към други сгради – публични общински и държавни на първо място, но също така религиозни храмове и големи енергоемки предприятия. И успоредно с всичко това – балнеологията“, заяви Янчев.

По думите му част от хотелите, които искат да се включат за отопление, ще искат да ползват водата и за балнеология.

„Целта на тази концепция е да ми начертае плана, да ми измери ползите и разходите, които ще имаме от цялостното оползотворяване на минералната вода, да използваме целия й капацитет“, добави Янчев. Той обясни, че за балнеология досега проучване не е правено.

Кметът каза също, че разговори със Световната банка провеждат заедно с колегите му от Велинград и Сапарева баня, съответно с представители на ресорните министерства.

„Засега сме само на етап споделяне на идеи. Преди да проведем по-конкретни разговори трябва да изработим концепция. Проектът е скъп и финансирането му чрез заем от Световната банка е една възможност, която сме длъжни да проверим“, допълни той.

И уточни, че откак е изработен проектът са правени всевъзможни опити да му се осигури финансиране.

„Направили сме досега всички възможни срещи с министри от всички правителства през последните 10 години, с ръководители на управляващи органи – няма възможност да се финансира такъв тип проект. Затова една от реалните възможности е тази със Световната банка“, допълни кметът на Златоград.

„Усещането ми е такова, че на този проект му е дошло времето, защото всички важни фактори на регионално и държавно ниво имат отношение към реализацията му. Всички ясно разбират, че ние много добре развиваме културния туризъм, но той не е достатъчен. Идват много хора в Златоград, разглеждат всичко, което им е интересно за един ден и си заминават. Ако има балнеология, ще остават за няколко дни. Това е нашата цел – да има с какво да задържим туристите за по-дълго време, защото градът ни е прекрасен, но капацитетът му по отношение на туризма далеч не е изчерпан“, подчерта Мирослав Янчев.

Facebook Comments