Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Пожар в клиниката по урология на УМБАЛ – Пловдив, евакуираха пациенти

Снощи около 3 часа е възникнал пожар в клиниката по урология, на 9-тия етаж от УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Огънят е опожарил една от залите за обучение на студенти.

„Много бързо е бил потушен пожарът. Включили са се персоналът на отделението – дежурният д-р Тодор Горанов, охраната на болницата. Те са включили локалния щранг на болницата. Много бързо е дошла пожарната. Пациентите са били евакуирани на първия етаж като няма пострадал от тях. До няколко минути са дошли две пожарни и в рамките на десетина минути е била овладяна ситуацията“,  заяли проф. Ангел Учиков – зам.-председател в Съвета на директорите на университетската болница. 

При възникването на пожара в клиниката е имало 52-ма пациенти. Част от тях – пет-шест човека, които са в тежко състояние след операция, с помощта на персонал от други клиники са евакуирани с леглата до първия етаж. Останалите са се придвижили на собствен ход.

Сутринта болните били върнати обратно на леглата си .

На коридора и опожареното помещение ще бъде направен ремонт, етажът ще бъде боядисан, заявиха от ръководството на болницата.

„Пожарът е бил локализиран в една стая – залата за обучение на студенти от курса по урология. Не е ясно все още каква е причината, точно това се разследва“, допълни проф. Учиков. По думите му има съмнение за ел.мрежата, но нещата не са ясни, ще трябва да се изчакат резултатите от експертизата.

„Има повече уплаха у пациентите, което е нормално, имало е известна паника. Пациентите са евакуирани и няма хора, които да са обгазени и пострадали“, допълни той. 

 В клиниката има още три учебни зали и няма да спре и учебният процес на студентите.

„Второ районно управление са поели разследването. В три часа през нощта няма как да има занятия. От полицията ще съобщят какво точно се е случило. Не отговаря на истината, че някои пациенти са се надишали с дим и са били поставени на кислородни маски. Има няколко пациенти, които са имали проблеми с дишането, които са били поставени на кислород още с приемането, така че те са си били с кислородни маски. Има план за евакуация, при който на всички се раздават маски на всички пациенти, за да не вдишват от газовете“, уточниха още от лечебното заведение.

Поради това, че е горяла и ПВЦ-дограма, има много сажди в самия коридор по целия сектор на деветия етаж.  Работници вече започнали да почистват.

Facebook Comments