Митрополит Николай моли Бога да спре необявената война по пътищата

Земният живот на човека се дава от Бога като благословение и подготовка за вечния живот. И затова не може да бъде безразсъдно прекъсван от никого. Ето защо в този ден отправяме молитва към Бога да спре тази необявена, но всекидневно водена война по нашите пътища. Призоваваме всички към разумно и отговорно отнасяне към безценния дар – живота, към мъдрост и благоразумие. Така щото с Божията помощ и с нашите общи усилия тази война да се прекрати и да можем да живеем в мир със себе си и с нашите ближни.

Такава молитва отправи днес Пловдивският митрополит Николай, който освети курбана за безопасност на пътя между Смолян и Пловдив. За целта бяха принесени в жертва две големи манастирски телета.

В раздаването на сготвеното от тях месо се включиха митрополит Николай и областните управители на Смолян и Пловдив – Недялко Славов и Здравко Димитров. Раздадени бяха и 700 ключодържатели с лика на Св. Богородица.

Инициативата е на кмета на Забърдо Валентин Черпоков и се реализира за 13-ти път. 

„Искам да поздравя колегата Димитров, защото той тази година е носител на престижната награда на Асоциацията за пътна безопасност, която показва последователните му усилия в тази посока. Аз съм носител на наградата за миналата година и се радвам, че именно днес двамата на този натоварен път, свързващ двете области, ще раздадем от осветената трапеза. И най-вече, че ще дадем знак за по-смирено поведение, за по-малко агресия на пътя“, заяви Славов.

„Наистина е важно това начинание. Дори идвайки насам, една или две коли ни изпревариха съвсем неразумно. Всеки един от нас всеки ден се сблъсква с неразумни шофьори, които бързат, които за 5 минути са готови да жертват своя живот и живота на другите участници в движението“, заяви колегата му от Пловдив.

Жена от Забърдо обясни, че избраното място за раздаване на курбана е „портата на Родопа планина“.

„Безопасността на движението е споделена отговорност и тя е между участниците в движението и тези, които създават условията за движението – път, автомобил, контрол. Ние може да отправяме бележки към всички институции, но в основата седи голямата лична безопасност“, каза Алекси Кесяков – Държавно-обществената комисия по безопасност на движението по пътищата.

По думите му всеки повтаря едни и същи грешки и всеки си мисли, че с него няма да се случи. А здравето и живота трябва да пазим в пътното движение така, както от другите опасности. „В пътното движение изведнъж се прекъсва животът и здравето на хората. След катастрофата започва понякога друг живот, който е ужасен за всички участници в нея“, посочи Кесяков.

Facebook Comments