На съд отива лихвар от Девин, давал заеми с над 200% лихва и подбуждал ученик да продава дрога

Дело срещу 37-годишен лихвар от Девин, давал заеми с огромни лихви, ще се гледа в Окръжния съд на Смолян. Красимир И. е обвинен в това, че е подбудил ученик с инициали Д.М.К. от Девин да държи и разпространява наркотици.

Разследването сочи, че той е извършвал незаконни банкови сделки от януари 2014 г. до юни 2017 г., предоставяйки заеми на 20  човека – 18 мъже и 2 жени, срещу лихва от 10 до 216.66%.

На практика се е получавало следното: Красимир давал дребни суми в заем с 30 до 100% седмични и месечни лихви. След това обаче кредитополучателите, не можейки да върнат парите навреме, взимали наново кредит от него, за да покрият тежките лихви.

По този начин дължимите суми стигали до 1600 – 2000 лв., но хората връщали над два пъти повече от тях.

От лихвите девинчанинът, който е безработен, формирал незаконни доходи на стойност 35 140 лева, се сочи в обвинителния акт.  От него става ясно, че Красимир е осъждан, със средно образование е, не е женен и има едно дете.

Красимир е обвинен и за това, че в периода от 25 август 2016 до 14 март 2017 г. е подбудил е помагал на ученика Д. М. К. от Девин да държи и разпространява наркотици.

Спецполицаите открили у момчето почти 200 грама амфетамини и екстази на стойност 6 000 лева.

Дрога първо е открита при проверка на товарен „Мерцедес“, спрян на КПП „Забрал“ при входа на Девин. В кабината имало два пакета с амфетамини на обща стойност 3010 лева.

Следващата проверка на ученика, който сега е на 18 години и на индивидуално обучение, била на пешеходната алея от паметника на Катя Ванчева към квартал „Врътлек“ на Девин. В левия джоб на якето му открили 3 топчета с екстази. По-късно същата вечер в подпорна стена срещу дома на момчето открили 105 розови хапчета с екстази във формата на пингвин и надпис “HAPPY FEET”, обвити в тоалетна хартия и тиксо.  Упойващите вещества са изчислени на стойност над 800 лева.

Facebook Comments