Пулмологът д-р Караянкова: В момента има взрив на болни с много тежко протичане, защото са след настинки

В три отделения на областната болница в Смолян увеличават леглата със специална заповед на изпълнителния директор д-р Марин Даракчиев, стана ясно днес.

Заради грипната епидемия са спрени плановите операции, продължава повишеният прием на пациенти в някои отделения, основно с усложнения на вирусната инфекция. Все още е увеличен приемът в отделенията Пулмология, Кардиология и ОАИЛ, съобщи д-р Емилия Апостолова – зам.-директор по медицинските дейности.

По потока на пациенти в Спешно отделение и в Неотложния кабинет се съди за това, че няма особено намаляване на патологията, коментира тя.

Във връзка с повишената заболеваемост и на основание Наредба №49 изпълнителният директор д-р Марин Даракчиев е издал заповед, с която временно се увеличава броят на леглата в отделенията, в които има по-голям прием.

„Работи се на пълен капацитет. Болните, които имат нужда от хоспитализация, не се връщат. Осигурен е в достатъчен обем персонал. Подсигурена е и болничната аптека с необходимите медикаменти, в това число и противовирусни“, допълва д-р Апостолова.

„При нас, във Вътрешно отделение, постъпват болни, когато имат примерно доказана грипна пневмония. Доказан грип може да усложни всяко наше заболяване. Имаме много тежко болни. С леглата е някакъв ужас. Имаме всякакви белодробно болни, хроници с хронична обструктивна болест, която след настинки се влошава. Просто вирози, тежки пневмонии и пациенти с плеврални изливи вследствие на друго заболяване, като бъбречна недостатъчност, кардиации, усложнени пневмония с изливи, тежки дихателни недостатъчности. Но в момента е някакъв взрив и с много тежко протичане, защото са след настинки“, обясни пулмологът д-р Екатерина Караянкова.

И тъй като тя дава дежурства и в Спешна помощ към МБАЛ – Смолян, й прави впечатление колко много онкоболни постъпват в болницата, където няма онкологично отделение.

„Назначават им планови химиотерапии в Пловдив, но явно и при тях е много натоварено. Започват да ги връщат, а хората не се прибират в къщи, защото са зле. Пристигат на рампата на Спешна помощ в Смолян. Колегите ги приемат, престояват по един-два дена, докато излязат всички изследвания, да са под лекарско наблюдение и ги изписваме за плановите химиотерапии. Явно в Пловдив също имат много хора и почват да им променят датите за вливки. А има много хора, които не понасят вливките и един-два дни след процедурата се чувстват ужасно и като няма къде, постъпват при нас“, посочи тя.

По думите й в областната болница в момента е страшно натоварено, от цялата област идват пациенти в Смолян.

„И когато вече е свръх натоварено, идва и пациент, който не е за нашата болница, но има придружаващи заболявания, които започват да утежняват положението“, допълни тя.

Facebook Comments