Над 3500 ще са изпълнителите на Роженския събор

Над 3500 изпълнители от всички краища на България ще се изявят в  националния фолклорен конкурс на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2019.

В дните от 19-ти до 21-ви юли на четирите сцени ще се представят 113 певчески и инструментални групи, 107 индивидуални изпълнители, 56 танцови състава и 15 групи за народни обичаи.  121 са читалищата от цялата страна, които ще покажат как съхраняват автентичния българския фолклор..

Най-многобройна, с 45 участника,  е Певческата група за автентичен фолклор „Дикани“ от Народно читалище „Дядо Иван Арабаджията-1926 г.“ – с. Царацово, община Марица, област Пловдив. От този състав е и най-възрастният участник в конкурса – 81-годишната Николинка Танчева.

4-годишна певица от Центъра за обществена подкрепа в Бургас е най-малкият изпълнител, който ще се качи на роженска сцена.

За пръв път в конкурсната надпревара ще се включат 5 фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна. Това са съставите от Деленски селският дом на културата, Дом на културата в с. Чушмелий (Криничное), Народен ансамбъл за песни и танци „Извор“, Танцов ансамбъл „Колорит“ и Фолк група „Фа диез bend“, всички от Одеска област.

На 20-ти юли, в рамките на тазгодишния Национален фолклорен „Рожен“, ще има и конкурс за автентична женска, мъжка и детска носия. За участие в него вече са подадени 57 заявки, като желаещите да се включат  ще могат да се запишат и на място, непосредствено преди началото на конкурса.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2019 ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, музейни и етнографски експозиции, занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения на чистопородни животни, на месни и млечни храни от фермата, конни атракции, народни веселби и нестинари.

Роженските поляни ще бъдат украсени с внушителен трибагреник от над 7000 кв.м, а по обяд през трите дни на събора ще се извива Голямо роженско хоро.

На 19-ти и 20-ти юли от 18,00 ч.  пред голямото роженско знаме ще е инициативата „Наследство в бъдещето в кадър“ – обща снимка на всички деца и младежи, дошли на събитието с народни носии.

В първата вечер на събора ще е гала-спектакълът „Рожен е България“ с участието на ансамбъл „Чинари“, Нелина, Славка Калчева, Ваня Вълкова, Жечка Сланинкова и оркестър „Гергьовден“, а в съботната родопска вечер над планината ще екнат изпълненията на космическата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, ансамбъл „Родопа“  „100 Каба гайди”, ФА „101 Каба гайди”, ФГ „Каба кабадайлии“ и най-добрите родопски изпълнители.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян и Община Чепеларе. Иновативното културно събитие е включено в Националния културен календар.