Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Награденият за доблест син на Петър Янев учи на гайда граждани на Луковит

Награден за гражданска доблест родопчанин обучава на гайда жители на Луковит. Уроците са започнали на 27-ми март, а часовете ще се провеждат два пъти седмично в местното читалище „Съзнание 1895“, съобщиха от пресцентъра на общината.

Мераклиите ще бъдат обучавани от Стоян Янев, който е син на ненадминатия Петър Янев – познат от творческия тандем с Валя Балканска и председател на Българската национална гайдарска асоциация.

Инициативата за разкриване на школата по българска гайда е на кмета на община Луковит Иван Грънчаров и се осъществява с подкрепата на Гайдарската асоциация.

С лични средства градоначалникът е закупил инструменти, с които първите записали се направиха началните си стъпки в гайдарското изкуство.

„Кметът ще поеме и всички останали разходи, необходими за обезпечаване на уроците“, съобщават още от местната управа.

Припомняме, че през 2013 г. Христо Янев и неговия приятел Томас Ангелов бяха наградени от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев за гражданска доблест.

Благодарение на проявените от двамата 17-годишни тогава младежи съобразителност и гражданска активност бе предотвратено извършването на телефонна измама в смолянското село Бостина.

На 20 септември с. г. Христо и Томас станали свидетели как възрастен жител на селото предава хартиен плик на млад непознат мъж, когото преди това забелязали да обикаля наоколо с автомобил.

Момчетата се усъмнили,  че може да става въпрос за нещо нередно и се намесили. С тяхна помощ непознатият разбрал, че е бил заблуден и въвлечен в схема за телефонна измама, след което сигнализирали в РУП – Смолян за случая.

Така бе предотвратена телефонна измама, в която попаднал старецът. Ако не момчетата не се бяха намесили, той щеше да изгуби 5700 лева, спестени с усилия и лишения.

Facebook Comments