Награденият за доблест син на Петър Янев учи на гайда граждани на Луковит

Награден за гражданска доблест родопчанин обучава на гайда жители на Луковит. Уроците са започнали на 27-ми март, а часовете ще се провеждат два пъти седмично в местното читалище „Съзнание 1895“, съобщиха от пресцентъра на общината.

Мераклиите ще бъдат обучавани от Стоян Янев, който е син на ненадминатия Петър Янев – познат от творческия тандем с Валя Балканска и председател на Българската национална гайдарска асоциация.

Инициативата за разкриване на школата по българска гайда е на кмета на община Луковит Иван Грънчаров и се осъществява с подкрепата на Гайдарската асоциация.

С лични средства градоначалникът е закупил инструменти, с които първите записали се направиха началните си стъпки в гайдарското изкуство.

„Кметът ще поеме и всички останали разходи, необходими за обезпечаване на уроците“, съобщават още от местната управа.

Припомняме, че през 2013 г. Христо Янев и неговия приятел Томас Ангелов бяха наградени от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев за гражданска доблест.

Благодарение на проявените от двамата 17-годишни тогава младежи съобразителност и гражданска активност бе предотвратено извършването на телефонна измама в смолянското село Бостина.

На 20 септември с. г. Христо и Томас станали свидетели как възрастен жител на селото предава хартиен плик на млад непознат мъж, когото преди това забелязали да обикаля наоколо с автомобил.

Момчетата се усъмнили,  че може да става въпрос за нещо нередно и се намесили. С тяхна помощ непознатият разбрал, че е бил заблуден и въвлечен в схема за телефонна измама, след което сигнализирали в РУП – Смолян за случая.

Така бе предотвратена телефонна измама, в която попаднал старецът. Ако не момчетата не се бяха намесили, той щеше да изгуби 5700 лева, спестени с усилия и лишения.