Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

НЕК: Източихме „Цанков камък“, защото губим вода в ронливи скали, ще облицоваме отворите

Губим водни количества, защото язовирът е в карстов район, има ронливи скали, от което се получават подводни отвори. Предстои облицовка на отворите. Завиряването ще започне от 1 септември, съобщиха от пресцентъра на Националната електрическа компания (НЕК) в отговор на Plamak.bg за действителната причина, поради която е източен язовир „Цанков камък“.

„В чашата на язовир „Цанков камък“ се включва част от коритото на река Гашня. Коритото на реката е в много карстов район (има наличие на ронливи скали, от което се получават подводни отвори), което води до  загуби на водни количества. По време на ремонтните дейности целта е да се поддържа много ниско ниво на язовира, за да се изпълнят строително монтажните дейности по облицовка на отворите“, каза Христина Стоянова – „Връзки с обществеността“ в НЕК.

Всяко съоръжение или машина се нуждаят от преглед и ремонт на определено време, посочиха още от пресцентъра.

Уточниха, че този ремонт е съгласуван с „Електронергиен системен оператор“ ЕАД още през м. октомври 2016 година.

„В съответствие с подадените заявки в МОСВ завиряването ще започне от 1.09.2017 год., като в зависимост от разрешените количества водни маси от МОСВ ще е необходимо определено време за пълното завиряване на язовира“, заявиха от НЕК.

Основната дейност е облицовка на река Гашня, но паралелно с това ще се направи текущ ремонт на Хидрогенератор №1 в периода 03.07-21.07.2017 год. и на Хидрогенератор №2 в периода 24.07-18.08.2017 год. във ВЕЦ „Цанков камък“.

В отговора е посочено също, че ремонтите и поддръжката на язовира са регламентирани „в заводските инструкции и съответните нормативни документи за експлоатация на технически съоръжения“.

На въпроса какви са очакваните загуби откъм производство на ел. енергия през за времето, през което язовирът е източен, от НЕК обясниха следното: „Предвид факта, че ВЕЦ „Цанков камък“ е част от каскада „Въча“, загубите са минимизирани. Водата, изпусната от основен изпускател на язовира, ще бъде енергийно преработена от ПАВЕЦ „Орфей“, ВЕЦ „Кричим“, ВЕЦ „Въча 1“ и ВЕЦ „Въча 2“.

Facebook Comments