Носителят на Чиловата награда д-р Сенкова: Не стигнахме до Космоса, но стигнахме до сърцата на наши пациенти

Д-р Дариткова връчи престижната Чилова награда на д-р Сенкова.

„Ние не стигнахме до звездите в Космоса, но стигнахме до сърцата на някои от нашите пациенти. Те не ни виждаха под маските и костюмите. Не ни виждаха как им се усмихвахме, как им се радвахме, когато се ободряваха. Част от тях и сега не ни познават, но съм сигурна, че всеки от тях е отнесъл частица от нас. И сигурно, когато станат с коси побелели, ще разказват на своите деца и внуци за нас като в приказките. Усмивката и благодарността на поредните излекувани пациенти е наградата за нас, но един малък жест е ако утре някой пак ни попита: „Докторе, как мина твоят ден? Докторе, не си ли уморен?“ – Това заяви носителят на тазгодишната Чилова награда д-р Нина Сенкова – старши ординатор в инфекциозното отделение на МБАЛ – Смолян.

„Радвам се, че моята всеотдайност е толкова високо оценена. Пожелавам си, въпреки трудностите, с които се сблъскваме, силата да успеем да запазим онези ценности, които ни карат всеки ден да отдаваме частица от себе си на своите пациенти. Да даряваме на хората здраве, надежда и в безнадеждното, да бъдем победители в битката за човешкия живот“, каза още носителят на престижната награда „Проф. д-р Константин Чилов“.

„Да бъдеш лекар е призвание, но и изпитание. Избирайки тази професия, трябва да си готов да се жертваш. Аз жертвах много от житейските неща – семейство, лично време, но Хипократовата клетва ми даде сила да се справя в най-трудните моменти. Един от тях е настоящата пандемия. Дойде мъничкият, невидим за всички ни вирус с корона, който много бързо подчини света, промени начинът ни на живот. Накара ни да се замислим за смисъла на живота и смъртта. Учудващо е, но пациентите ни дават сили. Благодаря на всички тях, че ми повярваха и ми повериха живота си в момент, в който и ние се учихме, че ни подкрепяха в този труден за цялото човечество момент“, подчерта тя.
Нейното награждаване бе кулминацията на юбилейната 20-годишна Чилова академия в Смолян.

Отличието й бе връчено от д-р Даниела Дариткова, която призова за аплодисменти към двете храбри инфекционистки, благодарение на които областта успешно се справя с Ковид-епидемията. Подчерта, че те работят абсолютно професионално, защото никой в инфекциозното отделение не се е заразил по време на работа.

Д-р Карагяурова е носител на званието „Лекар на годината“

„Това е показател, че не само даряват здраве и изписват здрави пациенти, но и пазят персонала. Изключително важно е всички ние да пазим себе си, за да бъдем полезни на пациентите. Моля ви, хора, пазете лекарите и сестрите, защото в тези трудни времена, за да бъдем полезни, трябва да бъдем здрави и в кондиция!“, каза д-р Дариткова.

Началникът на инфекциозното отделение д-р Румяна Карагяурова бе удостоена със званието „Лекар на годината“ на национално ниво и носител на почетния знак на академията – посребрен.

Тя благодари за дадената й висока оценка. „Давам си сметка, че тази награда е и голяма отговорност. Благодаря на целия екип на инфекциозното отделение за всеотдайния труд, защото сам човек нищо не може да направи“, изтъкна тя.

Званието й бе връчено от председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, който се обърна с призив към обществото за помощ.

Д-р Иван Маджаров – председател на БЛС

„Моля ви, помогнете ни, защото има райони в България, където е много тежко. В Североизточна България отказват да приемат, защото нямат места. Помогнете на нас! Няма политика, не е и необходимо. Надявам се наистина да не стигнем до вълнà. Тази година наистина е особена. Ще продължим да чуваме благодарностите към българските лекари. Обаче аз искам да се обърна към всички наши съграждани. Преди може би вече 8 месеца, в началото на епидемията, цялото общество се обедини около това, че трябва да подкрепи българските лекари. Ръкопляскаха, всички стискаха палци да не ни сполети това, което сполетя държави като Италия, Испания, Франция. За щастие не ни се случи същото. Вероятно през годините ще има проучвания, ще се вадят доказателства кое беше това, което опази българския народ от тази вълнà.  Какво се промени обаче за тези месеци, че да посрещаме есента с толкова много недоверие“, посочи шефът на Лекарския съюз.

Той каза, че вече стана обичайно да губим всеки ден по някой лекар и тъкмо е научил за кончината на уважавания акушер-гинеколог доц. д-р Хубчев от Бургас.

Специализантите в МБАЛ-Смолян

С награди от Чиловата академия днес се прибраха всичките десет специализанти в областната болница.

Като лекари с дългогодишен принос за развитието на здравеопазването в региона бяха отличени д-р Юлияна Лазарова (завеждащ пневмо-фтизиатричния кабинет в МБАЛ-Смолян), д-р Юра Благоева (началник на Спешното отделение), д-р Григор Лалов (пулмолог), д-р Мария Чолакова (началник на Приемно отделение) и д-р Атанас Петров.

Лекарите с дългогодишен принос към здравеопазването в областта.

Със званието „Лекар на годината“ на регионално ниво са удостоени д-р Сийка Чернева-Бичокова – специалист по инфекциозни болести и шеф на дирекция “Надзор на заразните болести”  в РЗИ – Смолян, д-р Сергей Сиденко – завеждащ сектор „Болнична епидемиология“ в МБАЛ – Смолян, д-р Петя Кокудева – специалист по вътрешни болести и гастроентерология, началник на вътрешното отделение, и д-р Венцислав Проданов – специалист „Анестезиология и интензивно лечение“, временно изпълняващ длъжността началник на Отделението за анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ – Смолян.

„Радвам се, че оцениха работата ни – не само моята, а и на колегите. Приятно е, че все пак хората ни признават и уважават. Това значи, че ценят труда и усилията, които полагаме. На моменти работата ни е като маратон, наистина. Уморяваш се, будиш се сутрин и пак продължаваш. Като погледна колко са положителните проби от предишния ден в България и казвам: „Аха, за Смолян пак имаме. Давай да ходим и да включваме на шеста предавка, да видим какво става в болницата!“, посочи пред журналисти д-р Сиденко.

Д-р Сергей Сиденко

Обяснението за началото на епидемията според него е с многото пътуващи.

„Знаете, че първите ни случаи са дошли от Пампорово. После епидемичният процес протече по съвсем естествен начин като разпространение в града. После дойде и тенденцията от Доспат, Девин насам. После тръгна към Златоград, Неделино, Мадан. Първо, защото Доспат и Девин имат повече връзки към центъра на страната. Много от пациентите често са пътували в Пазарджик, Пловдив, София. Няма как, не можеш да спреш епидемичния процес. Просто можеш да го забавиш“, анализира д-р Сиденко.

Според него епидемията определено ще утихне.

Аз не бих прогнозирал, съдейки по последните цифри, че може би след две седмици или три ще тръгне спад. Би трябвало. Единствено, което може да ни попречи, е грипния период – грипни и респираторни инфекции. И те идват, но идват при нас във втората половина на декември, началото на януари. И на тях не им е времето“, допълни той.

Медиците, наградени със званието „Лекар на годината“ на регионално ниво.

Наградите са присъдени с решение на Управителния съвет на Районната лекарска колегия с председател д-р Момчил Хубчев.

12-ият председател на Лекарския съюз д-р Андрей Кехайов връчи на д-р Емилия Апостолова – дългогодишен председател на Районната лекарска колегия в Смолян, и на сегашния председател д-р Момчил Хубчев грамота и статуетка „Жар птица“, с пожелание да пазят етиката и ценностите на професията.

20-тата юбилейна Чилова академия премина под знака на призив от общинската болница в Златоград да й бъдат дарени картофи, боб, дърва, лични предпазни средства, дезинфектанти, пари.

„Нека спасим нашата болница!!! Призив за помощ към златоградчани където и да се намират! Призовавам всички златоградчани, дали са в чужбина, като мен или са си в града да помогнем да спасим болницата ни. Кой с каквото може“, приканват от златоградските фейсбук-групи.