Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Областният управител Недялко Славов: Можеше да не се стига до бедствено положение  

Основна причина за настъпилите затруднения с движението в Пампорово според шефа на полицията в Смолян старши комисар Николай Димов е силният снеговалеж, неподготвените водачи на МПС за тежки зимни условия. Това се отнася особено за туристите в Пампорово, където липсата на достатъчно места води до паркиране на автомобилите върху пътното платно, а това затруднява снегопочистването, съобщиха от пресцентъра на областната управа.

Димов предложил да се направи нова организация за снабдяване на курортния комплекс с газ, за да се избегнат задръстванията, които предизвикаха цистерните, а така също да се репатрират неправилно паркираните автомобили, да се нраблюдават и поддържат сервитутите около пътищата, за да се предотврати падането на дървета върху пътните участъци. Според него за организацията на движение и проходимостта на проходите трябва да се обмисли възможността за информиране на населението чрез мобилните оператори. 

„Целта е да направим по-задълбочен коментар на отминалото бедствено положение, което се наложи да обявим. Да анализираме възникналата ситуация, пропуските и да набележим мерки, които да намалят до минимална степен вероятността да се изправяме отново пред такива ситуации“, заявил областният управител Недялко Славов на свиканото заседание на Областния щаб при защита от бедствия.

Ст.комисар Симеон Цървуланов – шеф на ПБЗН, съобщил, че по време на бедственото положение на тел.112 и вътрешни телефони са подадени 300 сигнала, 165 от тях са били в компетенциите на ПБЗН и е реагирано от службата, като сред тях основно са сигналите за паднали дървета и теглене на закъсали автомобили.

Директорът на Областното пътно управление инж. Костадинка Миланова съобщила за направени допълнителни указания към пътноподдържащата фирма да предприеме мерките, заложени в договора.  И според нея неправомерно паркиралите автомобили върху пътното платно са оказали значителни затруднения за снегопочистващите машини.

От ЕСО и „Електроразпределение Юг“ докладвали, че предизвиканите проблеми с електрозахранването са свързани с обилните валежи, предизвикали свличането на дървета извън обсега на просеките. Те уточнили, че решението е прокарване в проблемните участъци на подземно окабеляване – процедури, по които вече се работи, но процесът бил бавен заради сложността на терена.

Според Славов можело да не се стига до обявяване на бедствено положение „Ако навреме всички сме в готовност, ако всеки един от нас реагира съобразно оперативните планове, спазват се клаузите на сключените договори и си комуникираме по утвърдените канали, ако беше създадена необходимата организация или бяха взети необходимите предохранителни мерки“.

Той обяснил, че целта на обявеното бедствено положение била да се въведат в действие съкратени процедури, които да позволят на властите бързо излизане от критичната ситуация, а не че е имало голяма опасност от бедстващи хора или необходимост от евакуация на засегнати.  Областният управител констатирал непознаване на нормативната уредба и действащите оперативни планове, което води до липса на адекватна готовност да се реагира по написаните в тях мерки.

Според Славов единствено решение за проблема с неправилното паркиране в курорта е репатриране. „Ситуацията в курорта се нормализира, едва тогава, когато колите се разчистиха от главния път“, подчертал той.

Facebook Comments