Симона за отнетото й бебе от социалните: Виждала съм го, то е добре, наддава, ние всичко имаме за него

В средата на месеца (15 февруари) се очаква Смолянският районен съд да излезе с решение по казуса с отнетото от майката бебе. Това е случаят, който доби популярност със заглавие: „Социалните отнеха бебе на родопчанка, защото нямала кола“.

Вчера бе даден ход на делото, заведено от майката 26-годишната Симона Алексова от смолянското село Речани. Тя влезе в съдебната палата, придружена от майка си и своите закрилници Петър Низамов – Перата и адв. Петър Николов.

Заседанието продължи близо два часа при закрити врата. Изслушваха се свидетели, включително и приемните родители, на които новороденото е дадено за отглеждане.

„Тъй като нямаше други доказателствени искания, делото ще бъде обявено на 15 февруари. Изслушана е майката, социален работник, разпитахме свидетели. В момента за детето се полагат много добри грижи. То е настанено в приемно семейство по административен ред. Майката осъществява срещи, за да не се прекъсва емоционалният контакт с детето. Срещите се провеждат в дирекция „Социално подпомагане в Смолян“, обяви пред журналисти съдия Райна Русева. 

По думите й майката е категорична, че иска детето да се върне при нея.
„Събраха се доказателства, че има подобряване в битовите условия при нея, но не това е водещото, разбира се. Работи се и със самата майка за подобряване на уменията й по програма, предложена от дирекция „Социално подпомагане“. Социалният работник изрази становище, че майката се справя вече по-добре емоционално и подобрява уменията си“, посочи още тя.

„Надяваме се решението да бъде в наша полза, защото доказахме нашата правота. Доказахме, че Симона е един нормален обикновен човек и семейството иска да се грижи за детето, има всички условия за неговото отглеждане. Отделно от това държавата ще продължи да следи дали детето е в безопасност и в добри условия. Майката оказва съдействе на всички органи, те са си извършили всички проверки и смятам, че няма някаква причина по закон детето да бъде извън семейството на този етап. Искрено се надявам това креватче, което е в момента празно в нейния дом, да бъде пълно с детски плач и детска радост“, коментира адв. Николов.

„Надявам се, че в най-скоро време ще си го взема. Надявам се, че решението ще е в наша полза. Наистина много ме боли и много ми липсва детето. Ходила съм на срещи. Виждала съм го. Добре е. Храни се. Наддава. Условията у нас се подобриха. Нищо не ни липсва. Всичко си имаме за бебето“, бе лаконична майката Симона.

Тя е подкрепена и от Петър Низамов – председател на „Българския  юридически комитет – защита на гражданите с правни средства“.

„При такава демографска криза вместо да се насърчава раждаемостта, се отнемат децата на българки, които и без това не раждат. Населението ни се топи постоянно и за мен лично национализмът и патриотизмът представлява не омраза към останалите, които са от други етноси и други раси, а любов към нашите хора“, заяви Низамов.

Той обясни, че адв. Николов подпомага семейството абсолютно безплатно. По думите на Низамов настаняването в приемно семейство е крайна мярка. 

„Преди това държавата е длъжна да предприеме други мерки спрямо родителя и семейството – да го подпомогне. В конкретния случай държавата е минала директно на най-крайната мярка като не е спазила собствените си закони, тъй като има порцедури, при които близките трябва да подпишат декларация, че не желаят да отглеждат детето, което също не е спазено. В общи линии е действано при условията на някаква спешност, както казаха от ДСП –Смолян, но законът не дава възможност чак такава спешност да се приложи още повече, че когато детето е било настанено в болница и е било под лекарски грижи и не е имало никакви основания за това да се приеме, че детето е в някакъв риск за живота или за здравето. А когато се изпише детето от болница съответно роля именно да социалните служби е да контролират, да съблюдават, да подпомагат. Такава именно е целта на закона. Такова грубо отнемане законът не предвижда, поне на този етап.

Ние се надяваме на бързо развитие детето да бъде върнато при майка му, защото в този момент е много важно още от самото раждане детето да бъде с майка си, тя самата трябва да изгради навици, отношения с него, което в момента не се случва“, коментира още Петър Низамов.

На обвиненията, че контролира банковата сметка на майката той отговори, че може да бъде попитана за това Симона. „Аз не знам как може да се контролира лична банкова сметка. И аз го чух това от един човек, който е искал да помогне на Симона, но беше изместен от нас и явно не му е било приятно. Но за всяка операция в банката трябва да присъства титулярят на сметката, да положи подпис, който се проверява със спесимен. Или някой си мисли, че Симона има електронно банкиране от сметката, в която си е получавала помощи. Аз дори не знам какво е получавала“, поясни още Перата.   

От думите му стана ясно, че две нейни съученички са свидетелствали в полза на Симона.
„Мисля, че е време тези, които говореха по адрес на майката и на бабата, да си поръсят главата с пепел, да спрат да говорят и да се извинят“, подчерта Низамов.

„Това дете е бебе в момента. То има нужда от майка си, с която да изградят необходимата връзка. Всяка нормална жена няма навици преди да роди едно дете. Те се създават след раждането. Всички, които имаме деца, знаем това. Всяка раждала жена знае, че са необходими много усилия, които трябва да положиш в грижите за детето. Не са само приказки и думи. Много други жени са на мястото на Симона и не трябва да им се отнемат децата, а да ги подкрепяме – ние, вие, хората, държавата. Трябва да запазваме тези семейства“, коментира адв. Николов. 

Според него фактът, че Симона е потърсила тази помощ, показва нейното силно желание да се бори.

„Какъв по-голям родителски капацитет от това да направиш невъзможното, за да върнеш детето си – да наемеш адвокат от Варна, българи от цял свят да изпращат пожелания, помощи, дарения. На нас ни писаха страшно много хора да се заемем с този случай буквално от цял свят. Хора от София предлагат жилище за тях. Други предлагат издръжка за детето през следващите две години“, каза защитникът на майката.

По думите му Симона е просто жертва на едно негативно отношение, на едни предрасъдъци, които в съда не могат да се докажат.

„В днешното заседание нямаше такива доказателства. Нямаше нито свидетели от болницата, нито от кметството в Арда, нито други, които да кажат, че това, което пише в този доклад, е вярно. Ние докарахме пет човека, които сами дойдоха да кажат какви са впечатленията им от семейството, от Симона. Смятам, че доказахме, че няма основания детето да остане в приемно семейство“, допълни адв. Николов.

Facebook Comments