Валя Балканска – почетен член на гайдарската асоциация: Не свеждайте глава, приятели!  

Президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов връчи на родопската певица Валя Балканска званието почетен член на Българската национална гайдарска асоциация след близо 2-часов концерт на гайдарски състави от Смолян, Златоград, Пловдив, Калофер, Бургас. Самият той е нейн почетен председател. На влизане в залата Стоянов поздрави всички присъстващи,  а те му отвърнаха с бурни аплодисменти.

„Добре, че зарязах всичко, избягах от София и дойдох тук да ми се отвори душата. Като ви видях и чух гайдарите отпред, си викам: „Заслужаваше си. Трябва да се идва тук все по-често“, заяви Петър Стоянов и допълни, че всичко, което гайдарската асоциация прави, заслужава поклон до земята. 

„Защото извън приказките, които обикновено говорим – малко по инерция и малко наизуст, човек като премине 50-те и особено след 65-те, започва да те връща там, откъдето са му корените. И все по-често в съзнанието ми като се събудя сутрин, излиза Манастир, отколкото Пловдив и София“, каза той.

По думите му фактът, че Валя Балканска е професионалист от най-висок мащаб, го знае всеки.  И че всяко дете, ако го попиташ кой е най-добрият изпълнител на народна песен в България, ще отговори: „Валя Балканска“. „Но тя има едно измерение, и то е надпланетарно. Това е днешният й успех и той надвишава всички останали“, подчерта президентът. 

Той заяви още, че Валя Балканска олицетворява онзи български национален характер, който е на изчезване. Тя никога не хленчи и не се оплаква, а се захваща за всяка работа с любов. Още много време ще ни е нужен нейният пример, нейният глас, нейните песни, защото дълго време ще се съизмерваме с Валя Балканска – и като изпълнител, и като човек, и като родопчанин“, обобщи Петър Стоянов. 

Гайдарят Петър Янев, който е председател на Българската национална гайдарска асоциация, отправи топли думи към нея с благодарност за нейния принос към гайдарското изкуство и въобще към българския фолклор и дух.

Певицата с космически глас Валя Балканска от своя страна благодари на всички присъстващи в залата за уважението.

„Мечтата ми е била да постигам всичко според силите си. Не свеждайте глава, приятели! Постигайте си мечтите, за да постигате висотите! Желая ви здраве, сили, кураж, защото ние сме българи – твърди, смели, упорити. И трябва да стоим твърдо, за да има здрав народ и здрава държава! Ако не се обединим, ние ще се провалим! Бъдете обединени, бъдете здрави! – каза родопчанката, а последните й думи бяха засипани с мощни ръкопляскания в зала №1 на Родопския драматичен театър в Смолян.

 В концерта преди церемонията участваха над 130 гайдари от Родопите (с каба гайда) и Странджа (с джура гайда). Звучаха любими български фолклорни песни и свирни, изпълнени с много любов към виновничката за събитието – Валя Балканска.  

Тя изслуша концерта, седнала до Петър Стоянов на първия ред, наслаждавайки се на своите приятели от фолклорен ансамбъл „Родопа“, оркестър „100 каба гайди“, гайдарските състави „Дельо хайдутин“ – Златоград, и „Родопчани“ – Пловдив, фолклорен състав от бургаско училище, фолклорен състав от Калофер, в чийто състав е кметът на града Румен Стоянов.